Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 mars 2018

41 kor döda efter takras

UPPDATERAD. 41 av 210 kor som befann sig i en ladugård dog när taket rasade, eller har blivit avlivade.

FOTO: Mostphotos

Ett ladugårdstak i Bergsjö i Nordanstigs kommun rasade in under natten mellan lördagen och söndagen. Vid fyratiden på natten till söndagen upptäckte ägaren att ladugårdens tak började ge vika. Efter detta kallades Räddningstjänsten och LRF:s omsorgsgrupp till platsen, uppger Hela Hälsingland.

– När de kom hit för att mjölka strax före fyra i morse ser de att taket rasat in, säger Erik Jonsson, ordförande i kommungruppen, LRF Nordanstig, till Helahälsingland.se, citerad av TT.

Gick i lösdrift

Många av djuren uppges ha gått i lösdrift i ladugården. Därför kan de ha hunnit undan vid olycka. Några människor ska inte ha blivit skadade. Orsaken till takraset är sannolikt de stora snömängderna..

– Det är mycket snö som legat på taken här, det måste vara det som är orsaken till att det gett vika, säger Gunnar Lööf, räddningsledare på Norrhälsinge räddningstjänst, till TT.

Enligt de första uppgifterna dog 60 kor i raset, men enligt Sveriges Radio P4 Gävleborg avled 41 av gårdens 210 kor. Alla kor som överlevt är evakuerade till gårdar i Ljusdal, Bergsjö och Stöde, uppger gårdens ägare Per Anders Larsson, till radiostationen.

– Det är en stor tragedi. Men vi har klarat oss relativt bra ändå med tanke på mängden kor som faktiskt överlevde, säger Per Anders Larsson, till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

LÄS OCKSÅ: Ladugårdstak inrasat – många får döda

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen