Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juli 2017

66 anhållna för köttskandalen

Under söndagen anhöll Europol 66 personer som anses vara inblandade i köttskandalen med hästkött som pågått sedan 2013. Tillslag har gjorts i flera länder i Europa.

FOTO: Mostphotos

Det var 2013 som irländska myndigheter upptäckte hästkött i hamburgare. Även Findus lasagne innehöll upp till hundra procent hästkött. Dafgård, som tillverkar Ikeas köttbullar, visade sig också innehålla hästkött. En affärsman från Nederländerna är huvudmisstänkt och ska ha verkat från Alicante i Spanien men greps i Belgien. Han ska ha haft män på flera håll i Europa som även har skött verksamheten. Ytterligare 65 personer har gripits i Spanien. Samtidigt gjordes tillslag i Frankrike, Portugal, Italien, Rumänien, Schweiz och Storbritannien. De inblandade misstänks för bland annat djurplågeri, övergrepp i rättssak och pengatvätt. Det rapporterar SVT och BBC News.

Vad händer i Sverige?

– Vi har i dagsläget ingen information om att något av hästköttet ska ha kommit in i Sverige, men vi följer det här noga. Om, och i så fall när, vi får sådan information kommer vi att vidta åtgärder, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till ATL.

Hur gick det till?

2016 identifierade spansk polis en grupp som slaktade hästar som var för gamla eller i för dåligt skick för att bli människoföda. Djuren kom från Portugal och norra Spanien och gruppen förfalskade deras identiteter genom att manipulera microchip och papper. Köttet skickades vidare till Belgien, en av EU:s största exportörer av hästkött.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen