Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2017

Afrikansk svinpest har flyttat sig 14 mil västerut

Den afrikanska svinpesten fortsätter sin utbredning i Polen. Ytterligare tre provinser ingår numera i riskzonen.

 Grisarna på bilden har ingenting med smittan att göra.
Grisarna på bilden har ingenting med smittan att göra. FOTO: Janne Andersson

Sedan afrikansk svinpest konstaterats i Mazowieckie-provinsen i östra Polen innebär det att den fruktade sjukdomen har flyttat sig 140 kilometer längre västerut. De tre angränsande provinserna Lodzkie, Kujawsko och Wielikopolski ingår numera också i högriskområdet.

”Konsekvenser för hela näringen”

Det innebär att 11 av 15 polska regioner nu är svartmarkerade på kartan. Sedan tidigare är hela Ryssland, alla baltiska länder, Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Rumänien samt delar av Ungern, Tjeckien och Slovakien betraktade som högriskområden.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att karantänreglerna efterlevs. Det kommer att få irreparabla konsekvenser för hela näringen om sjukdomen kommer till Danmark, säger Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers grissektion, i ett pressmeddelande.

Uppmanar till förberedelse

Det kan inte uteslutas att den utvidgade riskzonen kommer att göra det svårare för danska producenter att leverera smågrisar till dessa områden.

Erik Larsen uppmanar därför att dessa producenter att redan nu börjar överväga hur de ska hantera en situation när avsättningen måste ske någon annanstans.

Danmark skyddar sin grisproduktion genom att bland annat ha tre tvättstationer vid gränsen mot Tyskland där alla transportbilar ska rengöras och desinficeras. Det finns också karantäntider som ska respekteras.

App kontrollerar

Lantbrukare uppmanas att göra sitt yttersta för att anställda från länder där svinpesten finns inte tar med sig köttprodukter efter att ha besökt hemlandet.

Danska grisproducenter kan med hjälp av en app kontrollera att transportbilen som kommer till deras gård har blivit tvättat och godkänd vid gränsen.

LÄS MER: Svinpestområde i Polen utvidgat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen