Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 oktober 2019

Köttbonden Agnes talade på FN-seminarium

Agnes Jörgensen från jämtländska Slåtte Naturbeteskött deltog nyligen i ett seminarium i samband med årets möte i FN:s kommitté för en trygg livsmedelsförsörjning.

– Det känns väldigt värdefullt att få knyta kontakter med de beslutsfattare som sitter väldigt högt upp, säger hon.

 – Jag lärde mig jättemycket och är så glad att jag åkte, även fast vi har en väldigt hektisk tid på gården just nu, säger Agnes Jörgensen från jämtländska Slåtte Naturbeteskött.
– Jag lärde mig jättemycket och är så glad att jag åkte, även fast vi har en väldigt hektisk tid på gården just nu, säger Agnes Jörgensen från jämtländska Slåtte Naturbeteskött. FOTO: Mari Nälsen

LRF, som sitter med i svenska FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation), fick frågan från Näringsdepartementet om Agnes Jörgensen ville delta i panelen om nästa generations jordbruksföretagare. Hon driver tillsammans med sin far Slåtte Naturbeteskött i Jämtland.

”Värdefullt att få knyta kontakter”

På seminariet i Stockholm medverkade bland annat representanter från länder som Indien, Colombia och Armenien. Även landsbygdsminister Jennie Nilssons statssekreterare Per Callenberg var på plats och lyssnade på vad unga bönder behöver för hållbart företagande.

Frågan som diskuterades var hur nästa generation jordbruksföretagare kan bidra och snabba på utvecklingen mot ett hållbart jordbruk.

– Det var jättekul att ens få frågan. Det känns väldigt värdefullt att få knyta kontakter med de beslutsfattare som sitter väldigt högt upp, både för dem och för mig. Så att vi kan komma varandra närmare, säger Agnes Jörgensen.

Vad pratade du om?

– Jag berättade om hur vi ser på hållbarhet, och hur vi gör på vår gård. För oss handlar det om att djuren ska få växa upp i en naturlig miljö: det ska vara rent och snyggt, de ska ha tillgång till mat och vatten dygnet runt, och kunna beta utomhus under så lång period som möjligt.

De har också investerat i ett eget slakteri, för att ha hela produktionskedjan hemmavid.

– Det är för djurens skull så att de ska slippa lämna gården, och vara hemma med oss från att de föds tills de slaktas. Men också för att spara in på transporter så klart.

”Måste hitta de bästa förutsättningarna”

– Sedan pratade jag om att vi måste luska ut var det är bäst att producera kött eller grönsaker; var det finns bäst förutsättningar och resurser så att det blir hållbart. Man ska producera på ett så naturligt sätt som möjligt, och inte laborera för mycket med naturen.

Fick du lära dig något nytt från de övriga på seminariet?

– Det var ingen som hade liknande produktion som oss, så det var lite svårt att ta med sig något som man kan applicera på gården. Men däremot är det ju alltid nyttigt att höra hur det är i andra delar av världen.

– Sen är det otroligt värdefullt att se hur FAO fungerar live; hur det går till på såna här möten. Att se att Per Callenberg har ett genuint intresse för det här betyder väldigt mycket. Bara att få träffa en beslutsfattare som jobbar med de här frågorna känns bra. Annars sitter man ju så långt från varandra och har ingen koll på vad den andra gör.

LÄS MER: FN:s klimatexpert vill se fler betande köttdjurLÄS MER: Jord- och skogsbruk viktiga för utsläppsmål

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen