Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 december 2019

Agri Venture slår ett slag för innovationer inom lantbruk

Det första arrangemanget i sitt slag för att para ihop nystartade idéer inom lantbrukssektorn med industri och investerare gav mersmak.

 Carolina Sachs arbetar med hållbara investeringar inom jordbruk och livsmedel i bolaget Martas Explorers.
Bild 1/6 Carolina Sachs arbetar med hållbara investeringar inom jordbruk och livsmedel i bolaget Martas Explorers. FOTO: Thomas Harrysson
 27-28 november arrangerades första upplagan av Agri Venture Sweden i Vara. Konceptet består i att nystartade företag med innovativa lösningar inom lantbrukssektorn får chansen att träffa investerare, industrier och myndigheter.
Bild 2/6 27-28 november arrangerades första upplagan av Agri Venture Sweden i Vara. Konceptet består i att nystartade företag med innovativa lösningar inom lantbrukssektorn får chansen att träffa investerare, industrier och myndigheter. FOTO: Thomas Harrysson
 I en paneldebatt med investerare deltog Nicholas Jakobsson, SLU Holding, Jens Bruno, Across Retail, Lennart Grebelius, Sätila Holding, Carolina Sachs, Martas Explorers, och Emmanuel Andersson, Almi Invest Greentech.
Bild 3/6 I en paneldebatt med investerare deltog Nicholas Jakobsson, SLU Holding, Jens Bruno, Across Retail, Lennart Grebelius, Sätila Holding, Carolina Sachs, Martas Explorers, och Emmanuel Andersson, Almi Invest Greentech. FOTO: Thomas Harrysson
 Lennart Grebelius driver bland annat investmentbolaget Sätila Holding AB och är en svensk "doldismiljardär" som också arbetar med filantropi.
Bild 4/6 Lennart Grebelius driver bland annat investmentbolaget Sätila Holding AB och är en svensk "doldismiljardär" som också arbetar med filantropi. FOTO: Thomas Harrysson
 Mikko Lehikoinen representerade finska maskintillverkaren Valtra och han blev intresserad av att få till stånd en motsvarighet till Agri Venture Sweden hemma i Finland.
Bild 5/6 Mikko Lehikoinen representerade finska maskintillverkaren Valtra och han blev intresserad av att få till stånd en motsvarighet till Agri Venture Sweden hemma i Finland. FOTO: Thomas Harrysson
 Matilda von Rosen på Agroväst har varit projektledare för Agri Venture Sweden.
Bild 6/6 Matilda von Rosen på Agroväst har varit projektledare för Agri Venture Sweden. FOTO: Marcus Frennemark

Den två dagar långa tillställningen gick under namnet Agri Venture Sweden och arrangerades i Vara av Agroväst och Rise. Den möjliggjordes av bidrag från Tillväxtverket och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

– Konceptet är hämtat från Food Venture Sweden som Rise har arrangerat i fyra år. Men då handlar det om livsmedelsbranschen och när jordbruksorienterade företag deltar blir det lite som att vara det femte hjulet, säger projektledaren Matilda von Rosen på Agroväst.

Sverige släpar efter

Grundtanken är att ge nystartade företag med innovativa idéer möjligheten att presentera sig inför industri och potentiella investerare. Att ta vara på de så kallade start up-bolagen är något som Matilda von Rosen tycker att den svenska jordbrukssektorn är alldeles för dålig på i jämförelse med andra länder.

– Om man jämför hur mycket som satsas ligger vi till exempel efter de övriga nordiska länderna Danmark, Finland och Norge. Därför vill vi hjälpa de här bolagen att hitta både industrier och investerare som kan tänkas vara intresserade av idéer och produkter, säger Matilda von Rosen.

Många digitala lösningar

Totalt deltog 29 start up-bolag från hela landet med tonvikt på digitala tjänster för i första hand djurhälsa och odling. Ett företag arbetar på att ta fram grödor som tål salt i syfte att kunna odla på övergiven åkermark, ett annat har tagit fram en metod för att torka och hygienisera spannmål med mikrovågor.

Som inspiratör medverkade bland andra Johan Lindqvist från Heliospectra, ett företag med säte i Göteborg som har kommit vidare och nu är en internationell aktör inom led-belysning avsedd för odling.

Möten på tu man hand

Efter en inledande dag med föredrag och paneldebatt ägnades andra dagen åt att de nystartade företagen fick en kort stund att introducera sig. Sedan följde lite längre förbokade möten på tu man hand mellan företagen och investerare samt industrier och myndigheter.

– Det märks att det finns ett sug efter den här typen av event. Vi hoppas att kunna ordna en efterföljare men det är i slutändan i mångt och mycket en ekonomisk fråga. Arrangemanget kostar en hel del pengar, säger Matilda von Rosen.

För att möjliggöra för utländskt deltagande hölls hela Agri Venture Sweden på engelska.

LÄS MER: Så kunde smart teknik bli verklighet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen