Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 februari 2019

Agroetanol slukar majs

Sedan slutet av förra året har 30 000 ton majs tagits in till Lantmännens etanolfabrik i Norrköping för att täcka bristen på svensk spannmål. För hela skördeåret fram till nästa skörd uppskattas förbrukningen hamna 80 000 ton majs.

 Lantmännens etanolfabrik i Norrköping använder majs för att täcka bristen på svensk spannmål.
Lantmännens etanolfabrik i Norrköping använder majs för att täcka bristen på svensk spannmål. FOTO: Martin Lindgren

Valet faller på majs eftersom priset på varan är lägre än på importerad spannmål. Det generellt höga prisläget på råvarorna pressar dock industrin och Lantmännen som helhet.

”Påverkar negativt”

– Att spannmålspriserna är så pass höga påverkar oss negativt naturligtvis. Det påverkar Lantmännen som helhet. Majsen är ett sätt att försöka kompensera för prisnivån, men det är komplext att köra majs för vår del. Det har varit mycket jobb med det och är fortfarande, säger Jan Mauritzson, VD på Lantmännen Agroetanol.

Det är framför allt foderproduktionen som måste anpassas för majsen. 

”Uppför sig annorlunda”

– Den är lite oljigare och uppför sig lite annorlunda. Vi pelleterar vårt foder och det är i den delen som det är mer utmaningar, inte själva processen att koka etanol. 

LÄS MER: ”Fredagsmys” i tanken alternativ till höga spannmålspriser

Relaterade artiklar

Till toppen