Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 maj 2017

Aktivister demonstrerade vid kosläpp – polis larmades

Fyra personer demonstrerade mot mjölkindustrin under ett välbesökt kosläpp i Halland på lördagen. Men aktionen ledde till en konflikt och polisen fick rycka ut till platsen.

Bilden föreställer ett annat kosläpp från en annan gård.
Bilden föreställer ett annat kosläpp från en annan gård. FOTO: Rickard Enlund/Mostphotos

Strax innan klockan 11 på lördagen kom det första samtalet till polisen i Halland. Under ett kosläpp på en gård hade fyra personer – tre kvinnor och en man – tagit fram plakat och börjat demonstrera mot hanteringen av mjölkkor på gården och mot mjölkindustrin i allmänhet.

– De ska också ha varit inne och fotograferat i en byggnad, säger Hallandspolisens presstalesperson Thomas Fuxborg till Land Lantbruk.

”Några aggressiva bönder kom”

Enligt det första larmet till polisen ska mannen i sällskapet ha blivit hotfull i samband med att några personer ska ha konfronterat de fyra djurrättsaktivisterna, berättar Thomas Fuxborg samtidigt som han betonar att beskrivningen bara är den ”ena delen av historien”.

På aktivisternas Facebooksida går att läsa att ”några aggressiva bönder kom och helt plötsligt ryckte tag i en av skyltarna”, och att de då bestämde sig för att lämna platsen.

Bilar blev blockerade

Cirka en halvtimme efter det första samtalet till polisen kommer ett nytt samtal då djurrättsaktivisterna meddelar att deras fordon hade blockerats så att de inte kan lämna platsen. De hävdar också att de ringde polisen när de såg att ”en av personerna hade ett tillhygge”.

– Klockan 11.23 ringer vi då upp bonden igen, säger Thomas Fuxborg och berättar att polisen på så sätt kunde komma i kontakt med personerna i den aktuella situationen och lösa det hela.

Polis kom till platsen

En kort stund senare kom också en polispatrull till platsen. Poliserna behövde dock inte ingripa i situationen och aktivisterna åkte därifrån. En timme efter det första larmsamtalet åker patrullen sedan från platsen.

– Men det blir ingen åtgärd där. Det blir ingen anmälan gjord, säger Thomas Fuxborg.

Relaterade artiklar

Till toppen