Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2019

Aktivister protesterade mot mest klimatsmarta stallet

EDSVÄRA.

Det stall som Greenpeace valde för sin protestaktion mot dansk grisnäring är i verkligheten det mest klimatsmarta på marknaden med en ny metod för att rena luften och minska ammoniakhalten.

 Poul Erik Christensen är produktchef på danska A/S Agrifarm som har utvecklat ett luftreningssystem för djurstall som man kallar hybridventilation.
Poul Erik Christensen är produktchef på danska A/S Agrifarm som har utvecklat ett luftreningssystem för djurstall som man kallar hybridventilation. FOTO: Göran Berglund

Tre dagar efter Greenpeace-aktionen på Själland träffar Land Lantbruk Poul Erik Christensen, produktchef på A/S Agrifarm vars koncept Intellifarm användes för att bygga det stall där aktivisterna hängde sina banderoller.

– Det var faktiskt det allra första stallet vi byggde och det är från 2016. Vi har ytterligare två sådana grisstall i Danmark och nu är ett snart klart även i Sverige, berättar Poul Erik Christensen.

Anser att stallen förpestar

Greenpeace-aktionen går dels ut på att protestera mot att grisstallen förpestar tillvaron för grannarna och dels på att människor bör äta mindre kött så att den danska produktionen kan minskas.

Enligt Poul Erik Christensen är det utvalda stallet prisbelönt, Intellifarm prisades 2012 på Agromek, för sin klimatsmarta teknik. Naturlig ventilation kombineras med ett utsug genom undertryck i gödsellagunerna under spaltgolven. Agrifarm kallar den för hybridventilation.

Samlar upp 75 procent ammoniak

– I genomsnitt samlar tekniken upp 75 procent av ammoniakutsläppen och 60 procent av luktutsläppen i stallet. Ammoniaken transporteras till vattentankar där den binds med hjälp av svavelsyra, förklarar Poul Erik Christensen.

Vattnet får ett såpass högt näringsinnehåll som 6 kilo ammoniak per kubikmeter. Det kan senare användas vid sprutning varpå näringen tillförs marken.

Färre fläktar – mindre energibehov

– Man kan samtidigt reducera antalet ventilationsfläktar vilket enligt våra beräkningar ger en energibesparing motsvarande 3 danska kronor per gris, säger Poul Erik Christensen.

– De hade nog inte aning om vilket stall de valde. En förklaring kan vara att våra stalltak har en ganska liten taklutning vilket gör dem lättare att klättra upp på, säger Poul Erik Christensen.

LÄS MER: Greenpeace-aktion upprör danska lantbrukare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen