Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 januari 2019

Akut veterinärsituation på Öland får lösning

Den akuta veterinärsituationen på Öland kommer att lösas. Jordbruksverket har beslutat att starta distriktsveterinärverksamhet på Öland.

 Kor på Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur vid SLU i Lövsta.
Kor på Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur vid SLU i Lövsta.

Fram till dess kommer man att lösa joursituationen genom att distriktsveterinärer någon helg i månaden avlastar öns veterinärer från fredag kväll till måndag morgon.

Beslut att starta verksamhet

– Vi har undersökt olika möjligheter, bland annat om det finns andra privata aktörer som skulle kunna ta över verksamheten. Men det ter sig väldigt svårt och nu har Jordbruksverket tagit beslutet att starta distriktsveterinär verksamhet på Öland, säger Robert ter Horst, biträdande chef för Distriktsveterinärerna.

 Robert ter Horst hoppas att det ska finnas distriktsveterinärer på plats på Öland senast till hösten.
Robert ter Horst hoppas att det ska finnas distriktsveterinärer på plats på Öland senast till hösten.

LÄS MER: Djurägare riskerar stå utan veterinär

Svårt hålla jour

Den privata veterinärstation som finns på Öland och som tar emot såväl smådjur som lantbrukets djur har larmat om att man har svårt att rekrytera personal och därför svårt att upprätthålla full jourverksamhet. Veterinärerna har kontaktat Jordbruksverket om detta och i mitten av december arrangerade LRF ett möte på Öland med Jordbruksverket för att lyfta den svåra situationen.

– Tillsammans med djurägare och veterinärer var vi överens om att vi måste få en långsiktig lösning, både för djuren och deras ägare, säger Robert ter Horst.

Fler kor än människor

 Det finns betydligt fler nötkreatur än människor på ön, så behovet av veterinärer är stort.
Det finns betydligt fler nötkreatur än människor på ön, så behovet av veterinärer är stort. FOTO: Maria Törner

För Ölands många djurbönder, det finns betydligt fler nötkreatur än människor på ön, har situationen varit oroande. Lättnaden är nu stor efter beskedet om att det kommer att bli en långsiktig lösning med distriktsveterinärer på Öland.

– Det här beskedet är mycket positivt och det betyder en trygghet för djurhållarna på Öland, säger Roger Gustafsson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Mörbylånga.

Svårt rekrytera

Han säger att de flesta djurägare haft förståelse för den uppkomna situationen. Men det har varit oroande och nu hoppas han bara att rekryteringen av veterinärer till den nya verksamheten ska bli lyckosam.

– Vi får hjälpas åt med att tala om hur fint det är på Öland och hur bra det är att vara veterinär här, säger Roger Gustafsson.

Planerad start i sommar

Robert ter Horsts förhoppning är att verksamheten ska kunna starta om ett halvår.

– Men jag kan inte lova något. Vi behöver hitta duktiga veterinärer också. Men vi har haft ett bra möte med veterinärerna på Öland och det känns bra att vi till att börja med kommer att lösa jourverksamheten tillsammans med dem.

Läs mer: På jakt efter nya veterinärer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen