Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 maj 2018

Akuta djuränden blir polisens ansvar

Trots att polisen blir av med nästan 60 miljoner kronor i anslag när länsstyrelserna övertar ansvaret för merparten av djuren, så får polisen åka på ärenden utanför kontorstid och stå för delar av notan.

FOTO: Istock

Den 1 juni övertar länsstyrelserna ansvaret för merparten av djurärendena från polisen. Polismyndigheten förlorar i samma veva 60 miljoner kronor i anslag. Men utanför kontorstid blir det ändå polisen som får rycka ut även i fortsättningen, skriver tidningen ATL.

Ansvar för omhändertagande

Länsstyrelsen får ansvar för omhändertagande av djur, samt för att ordna akuthem och stallplatser. Men större delen av det arbetet sker på kontorstid. Akutärendena får polisen hantera.

I samma veva förlorar polisen 34 miljoner i anslag i år och 58 miljoner nästa år och året därefter. Pengar som i stället går till länsstyrelserna.

– Länsstyrelsen är en dagmyndighet medan polisen är en “dygnet runt-myndighet” och därför har vi delar av vårt uppdrag kvar, säger Mikael Åslund, projektledare vid Polisen, till ATL.

550 akutärenden

Totalt handlar det om ungefär 550 akutärenden som gör omhändertagande, där polisen behåller kostnaden tills länsstyrelsen tar över. Från polisens sida är förhoppningen att länsstyrelsen på sikt även ska ta över de kostnader som uppstår från polisen.

LÄS OCKSÅ: Polisen slutar hantera djur

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen