Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 maj 2018

Åländska djurägare har rätt att avliva attackerande varg

En ny ändring i jaktlagen på Åland ger djurägare rätt att omedelbart avliva en varg som attackerar tamboskap.

 Varg i finska Karelen.
Varg i finska Karelen. FOTO: Mostphotos

Under vintern och våren har vargar observerats på Åland, troligen har de tagit sig dit över de fina isarna i vinter. Oron har ökat för att vargen ska etablera sig på Åland och för attacker på tamboskap.

Sista utväg

Nu har Ålands landskapsregering ändrat i jaktlagen så att vargar som hotar att angripa tamdjur eller befinner sig inom stängslade betesområden får avlivas omedelbart som en sista utväg om det inte går att skrämma bort vargen, till exempel med varningsskott. Det skriver Landsbygdens folk.

Djurägaren, eller någon på uppdrag av ägaren, har rätt att avliva vargen om det verkar som att ett angrepp på ett tamdjur är ”omedelbart förestående”. Detta får göras även om någon annan har jakträtten eller om jakt inte är tillåten på platsen. Däremot måste den som avlivar vargen ha ett jaktkort.

Gör undantag

Visserligen, skriver landskapsregeringen, är vargen fridlyst både enligt landskapslag och Europarådets direktiv, men att det kan göras undantag om det inte finns någon annan lösning för att undvika skada på boskap.

I landskapsregeringens beslut står även att: ”För att skydda sina tamdjur är det viktigt att en enskild person har möjlighet att freda dem från angrepp från rovdjur. Under pågående attack finns inte tid eller möjlighet att avvakta beslut om skyddsjakt. En djurägare eller annan person behöver därför ha möjlighet att själv avvärja angreppet”.

Gäller till sista augusti

Skyddsjakt är även svår att bedriva på barmark, då det är svårt att med säkerhet veta om det är rätt individ som skjuts. Vid ett angrepp blir det uppenbart.

Beslutet gäller till och med 31 augusti i år, men landskapsregeringen följer vargbeståndets utveckling och kan när som helst upphäva beslutet.

I Finland är vargen klassad som starkt hotad. 2017 beräknades det finnas mellan 150 och 180 vargar i landet, flest i sydvästra Finland och norra Karelen.

Läs mer: Trots massivt angrepp ingen skyddsjakt på MolstabergFåravelsförbundet: Alla individer i reviret ska bortHurdjurs stress av varg undersöks

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen