Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juni 2018

Alger i kofodret kan minska halten av metan

Enligt en ny amerikansk studie kan rödalger minska bildandet av metan i kors magar. Om försöken visar att effekten håller i sig över sikt kan alger börja odlas till lantbruket.

FOTO: Mostphotos

Forskare i University of California i USA har kommit fram till att metan från kors magar kan minskas genom att alger blandas i deras foder. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Enzym stoppar metanet

Forskarna har blandat små mängder rödalger i fodret och när man sedan mätt kornas utandningsluft konstaterar man att halterna av metan är betydligt lägre. Orsaken är att ett enzym i algerna förhindrar att metan bildas i kons våm.

Fler tester behövs

Studien pågår fortfarande och för att se om den låga halten håller i sig måste längre försök göras.

Enligt Mikaela Lindberg, på institutionen för husdjurens utfodring och vård vid Sveriges lantbruksuniversitet, finns det en risk att kornas magar efter några månader anpassar sig till det nya fodret och att nivåerna då återgår till den vanliga balansen.

Krävs billiga alger till lantbruket

Om försöken visar sig framgångsrika behöver algfodret framställas så att det blir enkelt för lantbruket att använda, enligt Mikaela Lindberg.

– Då krävs det att man kan odla och skörda de här algerna så att det blir billiga att använda för lantbrukarna, säger Mikaela Lindberg till Vetenskapsradion.

Produktiva djur har mindre utsläpp

Hon säger också att ett effektivt sätt att minska utsläppen idag är att se till att djuren är så friska och produktiva som möjligt.

– Om du har högproducerande djur så har du en låg metanavgång per kilo produkt. Har du djur som är sjuka eller som inte producerar så mycket så har du en hög avgång per kilo produkt. Det är så man måste se det, man kan inte titta på det enskilda djuret utan måste se det i ett större perspektiv, säger Mikaela Lindberg på SLU till Vetenskapsradion.

LÄS LEDAREN: Nej, Schyffert – du har fel om utsläppenLÄS MER: Nya rön: vissa kor släpper ut mer metan än andraLÄS OCKSÅ: Dags att vända trenden om korna ska vara kvar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen