Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2019

Alger i kosten klimatkompenserar korna

Ny forskning visar att kor som får äta en viss typ av alger kan halvera sina metanutsläpp.

 En ko rapar upp omkring 500 liter metangas per dag, men en studie visar att alger i kosten nära halverar den siffran.
En ko rapar upp omkring 500 liter metangas per dag, men en studie visar att alger i kosten nära halverar den siffran. FOTO: Jorgefontestad

För att minska på utsläppen av metan från nötkreatur har forskare bland annat försökt att avla fram kor som utnyttjar fodret mer effektivt, och att tillsätta olika ämnen i kosten.

– Danska forskare undersöker oregano och i Schweiz tittar man på vitlök och citron i fodret. Även sulfat och nitrat har undersökts, säger Rebecca Danielsson på Sveriges Lantbruksuniversitet till Svt.

”Spännande resultat”

Rebecca Danielsson forskar om metanutsläpp från kor, och enligt henne visar en studie att med den rödaktiga algen Aspargopsis i kosten halveras kornas produktion av metan.

– Det är spännande resultat. Vi har inte sett någon substans tidigare som haft lika stor påverkan på metanutsläppen, säger Rebecca Danielsson.

Utesluta negativa effekter

Mer forskning behövs dock, dels på fler kor, men även över en längre period. Även algernas verksamma substans bromoform, som i stora mängder kan orsaka cancer, behöver studeras så att det inte påverkar köttet eller mjölken.

– Det är viktigt att undersöka algernas mineralsammansättning. Det är inte stora mängder som ges till korna, men det måste uteslutas att algerna inte har negativa effekter, säger Rebecca Danielsson.

LÄS MER: Kornas rapar ska fångas upp i ny forskningLÄS MER: Vissa kor släpper ut mer metan än andra

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen