Alger i kosten klimatkompenserar korna
Ny forskning visar att kor som får äta en viss typ av alger kan halvera sina metanutsläpp.
För att minska på utsläppen av metan från nötkreatur har forskare bland annat försökt att avla fram kor som utnyttjar fodret mer effektivt, och att tillsätta olika ämnen i kosten.
– Danska forskare undersöker oregano och i Schweiz tittar man på vitlök och citron i fodret. Även sulfat och nitrat har undersökts, säger Rebecca Danielsson på Sveriges Lantbruksuniversitet till Svt.
”Spännande resultat”
Rebecca Danielsson forskar om metanutsläpp från kor, och enligt henne visar en studie att med den rödaktiga algen Aspargopsis i kosten halveras kornas produktion av metan.
– Det är spännande resultat. Vi har inte sett någon substans tidigare som haft lika stor påverkan på metanutsläppen, säger Rebecca Danielsson.
Utesluta negativa effekter
Mer forskning behövs dock, dels på fler kor, men även över en längre period. Även algernas verksamma substans bromoform, som i stora mängder kan orsaka cancer, behöver studeras så att det inte påverkar köttet eller mjölken.
– Det är viktigt att undersöka algernas mineralsammansättning. Det är inte stora mängder som ges till korna, men det måste uteslutas att algerna inte har negativa effekter, säger Rebecca Danielsson.
LÄS MER: Kornas rapar ska fångas upp i ny forskningLÄS MER: Vissa kor släpper ut mer metan än andra