Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 februari 2018

Alla franska hönor ska vara frigående 2022

Den franska regeringen lovar att alla franska ägg som säljs i Frankrike ska komma från frigående hönor inom 4 år. Förslaget har starkt stöd från franska väljare men för lantbrukare blir det en stor kostnadssmäll.

FOTO: wikoski istock

År 2022 ska alla franska ägg som säljs i franska butiker komma från frigående höns – det lovar president Emmanuel Macron och hans regering, rapporterar brittiska The Times.

Enligt franska Le Figaro var detta ett löfte som Macron utlovade redan under sin presidentvalskampanj och som regeringen nu går vidare med.

90 procent stödjer förslaget

Förslaget har starkt stöd från det franska folket. Enligt en färsk opinionsundersökningar är 90 procent av väljarna för krav på frigående höns.

Macrons politiska motståndare säger dock att förslaget är ett PR-trick eftersom många äggproducenter redan har förbundit sig att övergå till att ha frigående höns till 2025 och att det enda regeringen egentligen gör är att flytta fram deadlinen ett par år.

Hård smäll för franska lantbrukare

För lantbrukare kan de nya förbudet att bli en kostsam historia. Kycklingfarmare säger att införandet av förbudet kommer att kosta flera hundra miljoner euro och att det kommer vara omöjligt att genomföra en ändringen till 2022.

”Vart ska vi få 500 miljoner euro från?”

– I november bad presidenten och jordbruksministern att vi skulle komma fram med en plan. Vi sa att vi till 2022 kan uppnå en nivå där 50 procent av äggen kommer från frigående höns. Men det skulle kosta sektorn 500 miljoner euro och vi har ingen idé var pengarna skulle komma ifrån, säger Maxime Chaumet som är generalsekreterare för franska Nationella kommittén för främjandet av ägg.

Det finns också en stor oro att förbudet kan bryta mot den fria marknaden inom EU samt att det kommer driva flera äggproducenter i konkurs, vilket kommer öka importen av ägg explosionsartat.

Gäller inte ägg i processad mat

De nya reglerna ska dock enbart gälla hela ägg och inte ägg i processad mat. Därmed kan livsmedelsleverantörer fortfarande köpa ägg från burhöns.

Frankrike är Europas största äggproducent och varje år producerar 48,6 miljoner franska hönor 14,4 miljarder ägg och i dag är 69 procent av de hönorna burhöns.

LÄS OCKSÅ: Ökad vinst för Scandi StandardLÄS OCKSÅ: Franska bönder protesterar mot hot om nedskärningar

Relaterade artiklar

Till toppen