Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 april 2019

”Alla går och hoppas på regn” 

I södra Sverige är vårbruket snart avklarat och även i Dalarna har man redan börjat plöja och harva. Men på många håll är det torrare än vanligt och i Skåne och Blekinge bevattnas det för fullt.

 Vårbruket är på gång på många ställen i landet.
Vårbruket är på gång på många ställen i landet. FOTO: Torbjörn Esping

Blekinge

– Det är nästan färdigsått och det har varit ett ovanligt tidigt vårbruk. En del har redan satt färdigt potatisen medan andra precis har börjat. Men om en vecka till så är nog all potatis sådd i Blekinge. Däremot är det torrt, torrt, torrt och alla går och hoppas på regn. Dessutom så har vi starka vindar med jordflykt i västra Blekinge, vilket innebär ett hot framförallt för sockerbetor som redan är satta. Redan nu så ser vi omfattande bevattning i hela södra Sverige och det är mycket ovanligt så här tidigt, säger Hans Hedström växtodlingsrådgivare i Blekinge. 

Västra Götaland

 – Vårsådden är i princip avslutad förutom utmed bohuskusten men det är långt kommet även där. Det allra tidigast sådda i vårt område börjar redan komma upp men för höstsäden har det gått lite trögt eftersom vi haft kalla nätter, men nu börjar det ta fart. Däremot är det torrt och vi har inte haft någon nederbörd på en månad. För att få gödningen spridd måste det till regn men än så länge ligger det på markytan. Hos oss är det ovanligt att man kan göra ett helt vårbruk utan uppehåll, säger Jakob Eriksson, växtodlingsrådgivare, Vänersborg.

Värmland

 – Vårbruket börjar avrundas på sina håll. Det är fortfarande folk som håller på och sår men det låter som om att många är i sluttampen nu och det är definitivt tidigare än vanligt. Potatisen har man inte börjat sätta än, men inom 1-2 veckor kommer man att börja sätta den och man har redan börjat förbereda även om det ännu är lite kallt i jorden. Det är väldigt torrt och det är ett tag sedan det regnade. Men lantbrukarna är lite mer noggranna med etableringen i år och många har varit ute tidigt och tagit tillvara på fukten, säger Pia Björsell, växtodlingsrådgivare i Karlstad.

 Fräsning och kupformning inför potatissättning i Värmland.
Fräsning och kupformning inför potatissättning i Värmland. FOTO: Pia Björsell

Dalarna

– Jag hörde i går från några lantbrukare i Sundborn (utanför Falun) att de börjat plöja och harva. Det är fortfarande snö i skuggpartierna men resten är snustorrt så de kör ändå. Sedan har jag sett att det har körts gödsel på en del av vallarna. Vårbruket är lite tidigt eftersom det är snustorrt i marken redan och jag tror att det kommer gå fort nu med tanke på temperaturen. Men det behövs ju regn för att vallar ska komma igång. Däremot har det inte varit någon tjäle och därmed inte så mycket ytavrinning, Linnea Bäckman, växtodlingsrådgivare, Storvik, Dalarna.

LÄS MER: ”Vi måste få regn nu i april”LÄS MER: Svensk sötpotatis

Relaterade artiklar

Till toppen