Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2017

”Alla partier måste markera mot djurrättsaktivism”

Alla politiska partier måste tydligare markera mot djurrättsaktivism, anser en lantbrukare i Uppland som själv nyligen blev hotad. På telefon krävde en person att hon skulle släppa sina djur fria.

FOTO: Lotta Bäckberg

Lantbrukaren har förtroendeuppdrag för LRF och vill av hänsyn till sin familj vara anonym. Under de senaste veckorna har hon tagit emot två telefonsamtal med hotfull innebörd.

Skulle konvertera

– Vid första samtalet presenterade sig personen som Jonas Pettersson från Grön ungdom. Han sa att om inte jag konverterade till veganism och släppte mina djur fria, så skulle de demonstrera på min gård, säger lantbrukaren.

– I det andra samtalet bad personen om ursäkt för att han hotat mig, men han uppgav fel namn på den som ringde första gången. När jag sa att jag skulle polisanmäla på nytt fick jag höra att jag är en ond människa som misshandlar mina djur. Jag vet inte om det var samma kille vid båda tillfällena, men jag tror det.

Ingen demonstration

Någon demonstration har hittills inte ägt rum på den aktuella gården. Grön ungdom tar starkt avstånd från samtalen och hoten.

– Vi har kollat namnet mot våra register och det finns inget som ger anledning att tro att det skulle vara en av våra medlemmar. Vi har också gett polisen vår version av det inträffade, säger Axel Hallberg, språkrör för Grön ungdom.

Fallen lagts ner

Lantbrukaren polisanmälde båda samtalen, men enligt henne har fallen lagts ned. Hon upplever ökad otrygghet efter hoten.

– Jag går inte gärna ut i mörkret längre hemma och kollar mig både en och två gånger över axeln. Det är inte okej. Sedan har jag ett starkt skyddsnät i form av goda grannar.

”Ta det på allvar”

– Jag vill att alla politiska partier aktivt går ut och tar avstånd från sådant här. Dessutom vill jag att polisen verkligen tar det på allvar och kollar personerna ordentligt vid manifestationer och liknande, säger lantbrukaren.

LÄS MER: ”Djurrättsaktivister missbrukar yttrandefriheten”Färre söker jobb som djurskyddsinspektörer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen