Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 augusti 2019

”Alla vinner på bättre management”

Alla lantbrukare vinner på förbättringar inom management, utmaningen ligger i att hitta rutiner som fungerar varje dag, anser SLUs Ove Karlsson.

 ”En lantbrukare är som en tiokampare, det gäller att vara noggrann i alla led”, säger Ove Karlsson.
”En lantbrukare är som en tiokampare, det gäller att vara noggrann i alla led”, säger Ove Karlsson. FOTO: Pressbild

Ove Karlsson arbetar på SLU Alnarps Kompetenscentrum företagsledning. Han har räknat på ekonomin i studien som genomfördes tillsammans med Mia Davidsson på Länsstyrelsen Skåne som studerade gårdarnas klimatpåverkan.

– Ofta är det management som ligger bakom att en lantbrukare är mer framgångsrik än någon annan. Det handlar mycket om att öka verkningsgraden där många olika åtgärder förbättrar helheten, säger Ove Karlsson

Går att få ut mer

Genom att se över hur lantbruket jobbar med management går det att få ut mer av djuren eller växterna utan att det behöver kosta mer. Samtidigt kan marken och djurhälsan förbättras.

– Vi producerar egentligen bara hälften av vad djuren eller marken kan producera. Jag menar inte att vi måste komma upp i 100 procent, det blir för kostsamt. Men genom att optimera verksamheten kan lönsamheten öka samtidig som klimatavtrycket minskar, säger Ove Karlsson.

Checklista

Han menar att det egentligen inte är så svårt att genomföra förbättringarna, en checklista på ett 30-tal punkter kan göras som sedan bockas av.

– Men utmaningen ligger i att det ska fungera varje dag med olika personer i personalen. Det krävs noggrannhet, bra rutiner och tid till att göra förbättringarna, säger Ove Karlsson.

Ove Karlssons tips om hur verkningsgraden kan öka

Större utnyttjande av insatser: Mer och/eller bättre foder, ett välkomponerat och anpassat foder ökar fodereffektiviteten. Rätt förberedelser och rätt genetik är också viktigt.

Mindre friktioner: Förbättra stall- och djurmiljön, alla djur ska få plats att äta i lugn och ro. Det finns ett starkt samband mellan god djurhälsa, ökad verkningsgrad och förbättrad vinst.

Mindre slöseri: Minimera onödiga rörelser som att springa och leta efter saker. Minska svinnet.

Förbättra aktiviteter i värdeflödet: Viktigt med timing och rätt åtgärder under djurets eller växtens tillväxt. Det kan handla om när kalven får råmjölk eller hur den avvänjs. Bra rutiner är viktiga vid personalbyte.

Bättre förberedande arbete: Förbättra markens produktionsförmåga, jobba långsiktigt med många åtgärder som påverkar avkastning och verkningsgrad.

Kontroll över processerna: När en avvikelse identifieras ska den korrigeras så snabbt som möjligt.

LÄS MER: På kurs mot bättre företagsledning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen