Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 oktober 2019

Allt färre kor och får på svenska gårdar

Antalet nötkreatur och får blir allt färre på svenska gårdar medan antalet grisar och fjäderfä ökar. Det visar statistik från Jordbruksverket.

 Bland nötkreatur är det framför allt kor och kalvar som står för minskningen och antalet företag med mjölkkor är 200 färre jämfört med 2018.
Bland nötkreatur är det framför allt kor och kalvar som står för minskningen och antalet företag med mjölkkor är 200 färre jämfört med 2018. FOTO: Eva Westin

Bland nötkreaturen är det främst kor och kalvar som blir färre och för mjölkkor är minskningen större än närmast föregående år. Antalet kvigor, tjurar och stutar är relativt oförändrat, visar ny statistik från Jordbruksverket som jämfört djurantal mellan juni 2018 och juni 2019

Inom fårnäringen är minskningen störst för lamm men även tackor och baggar blir färre. Antalet får har minskat med runt 6,5 procent.

Ökning av gris och fjäderfä

Antalet slaktsvin och smågrisar blir fler medan suggor och galtar minskat något. Totalt sett har antalet grisar ökat med 4,5 procent det senaste året.

Antalet höns och kycklingar blir också fler, vilket även syns på senare tids produktionsökning av ägg och kyckling.

Fler djur på färre gårdar

Minskningen av antalet företag som bedriver produktion med lantbruksdjur har minskat, samtidigt som trenden med fler djur per företag fortsätter även i år.

Exempelvis är det 200 färre företag med mjölkkor 2018 jämfört med föregående år och en genomsnittlig svensk mjölkgård har 93,9 djur jämfört med 91,8 djur år 2018.

Läs mer: Rekordmånga får slaktades 2018

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen