Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2017

Allt fler brittiska jättefarmer

I det tysta har nästan 800 megafarmer i amerikansk stil poppat upp i Storbritannien.

 Den största kycklingfarmen i Storbritannien har 1,7 miljoner fåglar.
Den största kycklingfarmen i Storbritannien har 1,7 miljoner fåglar. FOTO: Mostphotos

De senaste åren har antalet brittiska farmer som har djurbesättningar på minst 40 000 fåglar, 2 000 grisar eller 750 avelsuggor ökat med 26 procent. För att driva en farm av den storleken krävs ett speciellt tillstånd, och de senaste åren har grannar protesterat mot jättegårdarna på grund av lukt, hög ljudnivå och rädsla för utsläpp och utbrott av smittsamma sjukdomar. Kritiker hävdar också att djuren far illa i de jättelika hangarer där de hålls, och att lokala bönder trängs bort när de tvingas konkurrera med stora ”djurfabriker”.

Förespråkarna menar å andra sidan att de stora enheterna möjliggör en rigorös kontroll av smittor och utsläpp, samt att farmernas koldioxidavtryck hålls nere.

Utveckling mot än större farmer

En undersökning som tidningen Guardian gjort visar att utvecklingen i landet går mot ännu större megafarmer av amerikanskt snitt. I USA klassas megafarmer som anläggningar som hyser 125 000 broilers, 82 000 höns, 2 500 grisar, 700 mjölkkor eller 1 000 köttkor. Enligt tidningens undersökning finns det i dagsläget 789 megafarmer av det slaget i Storbritannien. Många av dessa är befintliga farmer med tillstånd som har byggts ut, och på så sätt gått under radarn för protestgrupper.

Gård med 1,7 miljoner kycklingar

Framför allt handlar det om kycklingfarmer – sju av de tio största djurfarmerna i Storbritannien har mer än en miljon fåglar. Den allra största har 1,7 miljoner fåglar. The Guardian fann även en svinfarm med 23 000 grisar och en gård som hade 3 000 kor. En tilltänkt farm med mer än 8 000 kor stoppades i Derbyshire i centrala England.

Tycker du att antalet djur här ovan är extremt är det ändå inget mot världens största farmer i Kina och i Australien. Allra störst är kinesiska Mudanjiang City Mega Farm med över 100 000 kor.

LÄS MER: Danska staten investerar i kinesisk grisfarmLÄS MER: Kycklingjätte köper irländsk producent

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen