Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 5 juli 2017

Allt fler går med i brittiska lantbrukskooperativ

Allt fler brittiska lantbrukare väljer att gå med i kooperativ, visar en ny rapport.

 Arla Foods brittiska gren är ett av de mest framgångsrika brittiska kooperativ med lantbruksanknytning.
Arla Foods brittiska gren är ett av de mest framgångsrika brittiska kooperativ med lantbruksanknytning. FOTO: Mostphotos

I år är fler än 152 000 brittiska lantbrukare medlemmar i något kooperativ med jordbrukskoppling, visar en ny rapport kring Storbritanniens kooperativa ekonomi för 2017, skriver Farmers Weekly. Det är en ökning med 2 procent jämfört med medlemsnivåerna för 2016.

Kooperativ kan öka i betydelse

När Storbritannien fortsätter med förhandlingarna kring utträdet ur EU fram kan kooperativen bli mer betydelsefulla än någonsin. Enligt rapporten om kooperativens betydelse kan de skapa nya produkter, starka varumärken och exportera till internationella marknader, faktorer som kan få stor betydelse för att öka lönsamheten för medlemmarna.

”Enskilda lantbrukare kan ofta få det svårt att hantera ekonomiska svängningar, men kooperativ är bättre rustade för att hantera de möjligheter som uppstår när taxor och kvalitetsstandarder ändras”, säger ekonomen Simon Ward till Farmers Weekly.

Arla framgångsrikt kooperativ

Arla Foods UK och Berry Garden Growers, ett kooperativ som organiserar bär- och körsbärsproducenter, är några av de mer framgångsrika lantbrukskooperativen.

LÄS MER: Arla: Brexit kan ge allvarliga konsekvenser

Relaterade artiklar

Till toppen