Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 november 2017

Allt fler kaninproducenter

Sveriges kaninproducenters förening har ökat sitt medlemsantal ordentligt de senaste åren. Men hur många kaniner som slaktas per år finns ingen statistik över.

 Allt fler vill bli kaninproducenter.
Allt fler vill bli kaninproducenter. FOTO: Mostphotos

Fortfarande är kaninkött ganska ovanligt på de flesta svenskas matbord, men antalet producenter ökar. Det rapporterar SVT Västmanland.

Sveriges kaninproducenters förening har vuxit från cirka 50 medlemsgårdar till 140 på fem år, och den stora tillströmningen skedde förra året.

Nya regler

Enligt föreningens ordförande, Malin Sundmark, kan detta bero på att det då infördes nya regler från Jordbruksverket som gjorde det enklare att bli kaninproducent.

– Det kom produktionsregler för kaniner som inte har funnits förut, så producenter vågar nog mer nu för att det finns regler. Det behövs verkligen också för att möta efterfrågan, säger Malin Sundmark, ordförande.

Ingen statistik över slakt

Det är svårt att säga hur många av de kaniner som föds upp som slaktas varje år, eftersom Jordbruksverket inte för statisktik över det då kanin inte är ett köttslag som är etablerat. Kaninproducenten Sandra Kureborn vågar sig på en gissning.

– I dag är det väl cirka 20 ton svensk kanin som går ut på marknaden. Många har också kanin för husbehov. Vi ser gärna att fler producenter kommer igång, säger Sandra Kureborn.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen