Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2019

Allt såldes på baggauktion

Alla djur blev sålda när Baggauktion Mälardalens arrangerade en livdjursauktion på Lena prästgård i Vattholma i onsdags. Dyraste bagge blev en ettårig pälsbagge som gick för 13 000 kronor.

 Katalognummer 28 röstades fram som ”Publikens favorit” under auktionen. Han kom från Avan utanför Luleå och såldes för 7000 kr till en gård i Sörmland.
Katalognummer 28 röstades fram som ”Publikens favorit” under auktionen. Han kom från Avan utanför Luleå och såldes för 7000 kr till en gård i Sörmland. FOTO: Karin Wennås/ Baggauktion Mälardalen

På onsdagens livdjursauktion i ridhuset på Lena prästgård i Vattholma gick samtliga utropade djur under klubban, för första gången under Baggauktion Mälardalens åttaåriga historia.

Uppsalabagge dyrast

Dyraste bagge blev en ettårig pälsbagge från närbelägna Kambo gård, Björklinge, Uppsala, som gick för 13 000 kronor. Bäst betalda ungbaggar kom från Kasamark, Umeå, och Berglocks Fårgård i Forsa, Hälsingland, och ropades in för 12 500 kr.

Sammanlagt såldes sex äldre baggar och 19 ungbaggar av raserna gotlandsfår, samt en leicesterungbagge, som gick för 10 000 kr. Även en grupp om tre tacklamm av rasen leicester såldes för 7 000 kronor. Många såldes för utropspriset 4 500 kronor, och därför blev snittpriset för gotlandsungbaggarna 6 700 kronor.

Lite färre djur än i fjol

 Glada miner efter auktionen. Utroparen Kjell Nilsson i mitten tillsammans med auktionens ordförande Barbro Nord och Mats Sundman, Hössjö, Umeå, som fick alla sina fyra baggar sålda.
Glada miner efter auktionen. Utroparen Kjell Nilsson i mitten tillsammans med auktionens ordförande Barbro Nord och Mats Sundman, Hössjö, Umeå, som fick alla sina fyra baggar sålda. FOTO: Karin Wennås/ Baggauktion Mälardalen

Årets auktion i Uppsala hade 27 utrop, vilket var färre än tidigare år. Besökarantalet var också något lägre än det brukar vara.

Karin Wennås i föreningens auktionskommitté tror att det möjligen är en effekt av fjolårets torka som tvingade många fårbesättningar att minska på antalet tackor och därmed minskar behovet av nya baggar. Samtidigt blir ekonomin sämre när det inte finns lika många lamm att skicka till slakt.

LÄS MER: Baggar lockar sugna köpareLÄS MER: Baggauktion förväntas locka många

Baggauktion Mälardalen

Startades 2013 av en grupp entusiaster för att arrangera en baggauktion årligen i Mälardalsområdet. Anledningen är främst att underlätta för fårägare norrifrån att köpa och sälja garanterat bra baggar.

Den är en av tre större så kallade pälsrasauktionerna i Sverige. De övriga sker i Jönköping och Visby. På dessa säljs baggar och tacklammsgrupper av raserna gotlandsfår och leicesterfår – raser som man håller både för skinnets och köttets skull.

Alla baggar som anmäls till auktionen granskas av en uttagningskommitté, och det är bara de med de bästa egenskaperna som får komma med. De säljande besättningarna är dessutom anslutna till de smittskyddsprogram som finns, så risken för att få in smitta av något slag i sin besättning är mycket låg om man köper bagge via en auktion.

Relaterade artiklar

Till toppen