Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 februari

Allvarligt hästvirus upptäckt i nytt stall

Den allvarliga varianten av det smittsamma hästviruset EHV-1 har upptäckts i ännu ett stall, den här gången i Värmdö kommun i Stockholms län.

 Ett stall i Värmdö kommun i Stockholms län har drabbats av en allvarlig form av det smittsamma hästviruset EHV-1.
Ett stall i Värmdö kommun i Stockholms län har drabbats av en allvarlig form av det smittsamma hästviruset EHV-1. FOTO: Vilhelm Stokstad/TT

Hästarna i det aktuella stallet har hållits isolerade sedan flera djur visat symtom med feber. Nu visar provresultaten att två hästar är smittade med EHV-1, och en av dem har neurologiska symtom, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Isolerade anläggningar

Två hästanläggningar i Österåkers kommun i Stockholms län och Östhammars kommun i Uppsala län är isolerade sedan smittan konstaterades där i slutet av januari.

Inget vaccin

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Den mer ovanliga neurologiska variant som nu har konstaterats kan leda till döden. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen, utan det är isolering som gäller för att hindra smittspridning.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen