Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2017

Alpackor drog 800 personer till Tranås

I helgen hölls Alpacka festival och fleece show i skånska Tranås och intresset för de ulliga djuren var stort.

FOTO: Robert Gane

Närmare 800 personer tog sig i lördags till Tranås för att besöka Alpacka festivalen.

Internationell tävling

Under dagen bedömdes 70 olika fleece av australiensaren Peter Kennedy, en av världens främsta bedömare för alpackaull. Tävlanden från Holland, Tyskland, England, Sverige och Norge, ställdes mot varandra i kategorierna Suri och Huacaya. De nationella tävlanden bedömdes också i en klass för sig där ägare Julia och Toni Gort från Alpackastall, tog hem titeln som Supreme Champion,svenska mästare. Alpackastall fick också högst poäng i Suri-klassen.

Stort intresse

– I år var första gången som vi hade showen öppen för allmänheten, tidigare har det enbart varit en branschträff så vi hade ingen aning om hur populärt det faktiskt skulle bli. Vi är jätteglada över att uppslutningen blev så stor, säger Anne-Line Scheele, ordförande i intresseorganisationen Alpaca & Friends som anordnade festivalen.

– Det finns ett ökande intresse för alpackor. När jag började med alpackor, 2008, fanns det bara ett fåtal djur i Sverige, i dag har vi cirka 3000, säger Anne-Line Scheele.

Eftertraktad ull

Alpackaullen är varm, len, lätt och sticks inte, enligt Anne-Line Scheele är det just detta, samt de många färger ullen kan ha som gör den så eftertraktad. Betalningen per kilo ull kan dock variera kraftigt, beroende på färg och kvalitet kan priset variera från 800 upp till 3000 kronor kilot.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen