Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 maj 2019

Alvesta-korna på rymmen igen

De riksbekanta ko-rymlingarna i den lilla byn i Alvesta kommun är på vift igen. I två veckor har de klivit runt i trädgårdar och rört sig på vägarna. Nu har djurägaren fått ett nytt föreläggande av Länsstyrelsen.

 I ett litet samhälle i Alvesta kommun har ett 10-tal nötdjur ännu en gång rymt från sina hagar och springer omkring helt utan tillsyn på bilvägar och i folks trädgårdar.
I ett litet samhälle i Alvesta kommun har ett 10-tal nötdjur ännu en gång rymt från sina hagar och springer omkring helt utan tillsyn på bilvägar och i folks trädgårdar. FOTO: Istock

I mars skrev Land Lantbruk om ett 20-tal förrymda kor som skapade oreda i en by utanför Alvesta, något som har pågått till och från sedan förra sommaren. Enligt de boende var korna utanför ägorna i fem månader, innan djurhållaren lyckades få in dem över vintern.

I mars var de åter på rymmen, men fångades in efter några veckor. Händelsen ledde till ett föreläggande om att bonden skulle sätta upp ordentliga stängsel, så att korna inte kunde rymma.

Tredje rymningen på ett år

Men trots detta har det alltså hänt igen. I slutet av april bröt sig tiotalet tjurar och kvigor ut från sina hagar – rabatter trampades ner och djuren gick på körbanorna i området, vilket ledde till att en ny anmälan lämnades in till Länsstyrelsen.

– Det stämmer att de återigen varit utanför inhägnat område. De sista två veckorna har de gått in och ut i stort sett dagligen, säger Maria Arfvidsson, djurskyddssamordnare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Nytt föreläggande

Nu har Länsstyrelsen meddelat djurhållaren ett nytt föreläggande om bland annat att hålla sina djur bakom inhägnat område.

– Länsstyrelsen var också på plats förra torsdagen och kunde kontrollera delar av besättningen. Vi har en tät dialog med djurhållaren om lämpligaste tillvägagångssätt för att så snart som möjligt komma tillrätta med problemen för såväl djur som människor, avslutar Maria Arfvidsson.

LÄS MER: Förvildade kor har tagit över by i AlvestaLÄS MER: Förrymda Alvesta-korna infångade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen