Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juli 2019

Älvräddarna och Sportfiskarna fortsätter att överklaga

Det tårtkalas som skulle hållas för att fira miljötillståndet för Silverforsens kraftstation för skjutas på framtiden. Älvräddarna och Sportfiskarna har överklagat och begär en överprövning av målet.

 Silverforsens kraftstation i Mallbacken, Sunne, har blivit symbolen för motståndet mot utrivning av småskalig vattenkraft även efter att ägaren Gunnar Eriksson avled 2017.
Silverforsens kraftstation i Mallbacken, Sunne, har blivit symbolen för motståndet mot utrivning av småskalig vattenkraft även efter att ägaren Gunnar Eriksson avled 2017. FOTO: Lars Bredberg

Det lilla kraftverket i Mallbacken utanför Sunne har blivit symbol för den småskaliga vattenkraftens kamp och Facebook-sidan ”Bevara Silverforsens kraftstation” har nästan 2 500 följare.

I januari jublades det sedan mark- och miljödomstolen i Vänersborg gett verksamheten miljötillstånd efter långvarig kamp mot Länsstyrelsen Värmland.

Fick inte prövningstillstånd

Men medan länsstyrelsen valde att acceptera domen drev Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna målet vidare och sökte prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen. Veckan innan midsommar kom beskedet att prövningstillstånd inte beviljades.

– Nu blir det tårtkalas men inte förrän efter den 25 juli när tiden för överklagande går ut, konstaterade Lars Bredberg, som länge stöttat kampen för kraftstationen och är den som driver Facebook-sidan.

Tårtkalas får vänta

Men tårtkalaset får skjutas på framtiden. Den 4 juli inkom begäran från Älvräddarna om att Högsta domstolen ska återförvisa målet till Mark- och miljööverdomstolen och åtta dagar senare slöt Sportfiskarna upp.

Däremot har Kammarkollegiet i skrivande stund fortfarande inte inkommit med någon begäran om överprövning.

Avled under processen

Kraftstationens tidigare ägare Gunnar Eriksson avled 2017 medan processen med länsstyrelsen fortfarande pågick och målet drivs nu formellt av hans änka. Miljötillståndet är nödvändigt för att någon ska vara intresserad av att köpa anläggningen och driva den vidare.

LÄS MER: Silverforsens öde avgörs i högsta instans

Relaterade artiklar

Till toppen