Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2018

Amazon öppnar helautomatisk mataffär

E-handelsjätten Amazon fortsätter sitt intåg i livsmedelsbranschen. I dag öppnar de världens första matbutik helt utan kassor.

 ­Amazons nya butik ligger i deras kontorsbyggnad i Seattle.
Bild 1/2 ­Amazons nya butik ligger i deras kontorsbyggnad i Seattle. FOTO: Youtube
 Sensorer och kameror läser av vad kunderna plockar på sig och kostnaden dras automatiskt från kundens Amazon-konto när hen lämnar butiken.
Bild 2/2 Sensorer och kameror läser av vad kunderna plockar på sig och kostnaden dras automatiskt från kundens Amazon-konto när hen lämnar butiken. FOTO: Youtube

I dag, måndag öppnar Amazon sin första helautomatiserade matbutik Amazon Go i Seattle, rapporterar Reuters.

Öppningen har försenats i upp emot ett år på grund av tekniska problem men i dag slogs dörrarna upp för allmänheten till butiken som inte har några kassor eller betalautomater och som därmed ska vara helt köfri.

LÄS OCKSÅ: Paradiset crowdfundat och klart

Kan stoppa varorna rakt i väskan

Butiken är 167 kvadratmeter stor och tekniken som används bygger på kameror och avancerade sensorer som läser av vad kunderna handlar. På så sätt räcker det att stoppa varorna i väskan och vandra ut genom dörrarna. Därefter dras kostnaden automatiskt från kundernas Amazon-konto.

LÄS OCKSÅ: Storsatsning på labb-kött

Tekniken kan bli vägledande

Gianna Puerini, vice president för Amazon Go berättar för Reuters att tekniken som finns i butiken inte finns sen tidigare. De sensorer som läser av vad kunderna köper har lärt sig att läsa av om kunderna plockar en kaffedrink med lättmjölk eller med vanlig mjölk och om de lägger tillbaka produkten på hyllan igen. Vilket kräver en avancerad teknik.

Tekniken spås kunna revolutionera detaljhandeln men ännu har Amazon inte berättat om de har några planer på att öppna fler butiker eller om tekniken ska användas i deras större Whole Food-butiker.

Butiken ligger i gatuplanet på Amazons kontorsbyggnad.

LÄS MER: Amazon köper Whole Foods

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen