Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 mars 2014

Anders Borg förklarar sina uttalanden om jordbruket

Om jordbruket klarar av att utvecklas är inte framtiden dyster. Och för att det ska bli mer lönsamt måste varorna förädlas. Det skriver finansminister Anders Borg i en debattartikel i Dagens Industri.

Det var i slutet på februari som Land Lantbruk publicerade en intervju med finansminister Anders Borg där han inte såg någon framtid för svenskt jordbruk som industri. Reaktionerna lät inte vänta på sig och debattvågorna har gått höga sedan dess. När tidningen Land i fredags publicerade ytterligare en del av intervjun där Borg sa att det var bra med importerad mat, gav det nytt bränsle till debatten. LRFs ordförande Helena Jonsson skrev en debattartikel i Dagens Industri, DI, där hon undrade vad han egentligen menar med uttalandena.

I lördags kom svaret från finansministern. På DIs debattsida svarade Anders Borg att han visst stöttar bönderna. I artikeln förklarar han att konkurrensen har pressat tillbaka livsmedelspriserna och att svenskt jordbruk behöver utvecklas och då "behöver inte utsikterna vara dystra".

En del av kritiken mot Anders Borg efter intervjun i Land Lantbruk var att han sa att förädlingen måste höjas, det måste satsas mer på lokalt och närproducerat. Kritikerna påpekade att för att det ska finnas sådan förädling måste det också finnas en basproduktion. I artikeln som DI publicerar skriver Anders Borg att lantbruket måste möta den växande efterfrågan på kvaliteten. För att förbättra lönsamheten inom branschen "är det nödvändigt att gradivs förbättra positionen i värdekedjan".

Han påpekar också att det pågår ett arbete med att stärka intresset för svenska livsmedel och att det behövs ett intresse och engagemang för det. Något som han, enligt artikeln, stöttar LRF och landsbygden i. "Klarar vi det – då vill jag förtydliga och säga att min framtidstro på svenskt lantbruk är stor", skriver Borg.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen