Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj

Anders Källström: ”Jag känner att vi har gjort något viktigt”

Det blir sista stämman som VD och koncernchef för Anders Källström. Efter tio är gör han bokslut och avslöjar vad han tänker göra sedan.

 Anders Källström avgår formellt som VD för LRF sista maj. Den här stämman på Sånga Säby blir hans sista som VD för LRF.
Anders Källström avgår formellt som VD för LRF sista maj. Den här stämman på Sånga Säby blir hans sista som VD för LRF. FOTO: Sören Andersson/TT

Han utsågs i mitten av maj 2009 och kom från VD-posten på Allehanda Media i Ångermanland. Dessförinnan hade han varit kommunalråd i Örnsköldsvik och delaktig i hockeylaget Modos utveckling som styrelsemedlem sedan början av 1990-talet.

Hans föräldrar hade en gård som delvis exproprierades av kommunen när Anders Källström var 20 år.

– Det innebar att mina lantbrukarplaner skrinlades men det formade också en drivkraft att återställa gården. Så idag, nästan 40 år senare, är gården faktiskt större än före exproprieringen.

Det är Anders Källström mycket nöjd med.

– En släktgård är en speciell känsla och med ägarskiftet till min son Emil är det den femte generationen Källström på gården.

Känsla efter avslut

I samband med tillträdet som VD för LRF fick han frågan om vad han ville känna den dag han dragit sig tillbaka och satt hemma på verandan och tänkte tillbaka på sin tid som VD för LRF.

– Jag svarade att jag ville känna att vi gjort något viktigt och det känner jag att vi gjort. Det var också min drivkraft när jag kom hit.

Som den lagspelare han är använder han ordet ”vi” när han ska beskriva vad han/organisationen åstadkommit. Han säger inte jag.

 Nu. Efter tio år lämnar Anders Källström VD-posten på LRF.
Nu. Efter tio år lämnar Anders Källström VD-posten på LRF. FOTO: Sören Andersson/TT
 Då. För tio år sedan – samma dag som Anders Källström utsågs till VD tog den här bilden.
Då. För tio år sedan – samma dag som Anders Källström utsågs till VD tog den här bilden. FOTO: Lena Johansson

Viktigt arbete

Anders Källström beskriver den kräftgång som jordbruket i Sverige upplevde under 1970- och 1980-talen.

– Det hade en negativ effekt på svensk landsbygd. Hur vänder vi det? Kärnan är livsmedelsproduktionen. Därför har arbetet med livsmedelsstrategin varit så viktigt.

Riksförbundsstämman antog livsmedelsstrategin 2011 och sommaren 2017 antogs den av riksdagen.

– Där står svart på vitt att livsmedelsproduktionen ska öka i Sverige.

Svenskmärkningen bedömer han också som en av de viktigaste framgångarna under de senaste åren liksom projektet ”jobba grönt” som fått fler ungdomar att söka sig till de gröna näringarna.

Nöjd med ekonomin

Som VD och koncernchef är han också nöjd med LRFs ekonomiska utveckling.

– Vi är välrustade, vi står starkt ekonomiskt. Det är viktigt för en organisation som LRF att ha resurser. Det ger handlingsfrihet. Jag hoppas kommande ledning och styrelse värnar det.

Under de senaste åren har LRF prioriterat att vara en organisation för de gröna näringarna. En företagarorganisation.

– Genom att se till att landsbygdsföretagen får bra villkor och växer så gynnas den svenska landsbygden.

Fakta: Anders Källström

Aktuell: Avgående VD och koncernchef LRF.

Ålder: 60 år.

Familj: Nygift med Annalena. Barnen Emil och Karin från tidigare äktenskap. Bonusbarnen Erik, Joel och Nils.

Bor: Örnsköldsvik och Stockholm.

Gård: Källströmsgården utanför Örnsköldsvik drivs av sonen Emil.

Uppdrag: Styrelseordförande i SHL (Svenska Hockeyligan), styrelseledamot i Setra Group och Svensk Travsport. Styrelseordförande i High Coast Destillery.

Ökat branschavdelningarna

LRF har ökat antalet branschavdelningar från en till åtta vilket Anders Källström anser vara en viktig utveckling eftersom medlemmarna behöver branschanknuten kunskap.

Han menar att respekten för LRF är stark, inte minst efter förra sommarens torka och bränder. Organisationens dialog med handeln har också fungerat bra.

– Marknadssamarbetet med Ica har betytt mycket för att öka exponeringen av svensk råvara på marknaden.

Bekymrad över djurrättsaktivister

Det finns alltså många områden där Anders Källström är nöjd med utvecklingen. Men ett område bekymrar honom. Det han kallar ”djurrättsterrorismen” har skakat om.

– Vi som är lite äldre är i det närmaste chockade att modernäringen ifrågasätts på det här sättet. När det tar sig uttryck i hot och trakasserier blir det mycket obehagligt. Det får inte förekomma i en rättsstat.

Han tycker det är skönt att myndigheter och politiker har börjat reagera.

– Det är viktigt att de drabbade känner att LRF är på deras sida.

Anders Källström återkommer till att ”djurrättsterrorismen” förvånar honom.

– Vi har en djurhållning i världsklass i Sverige. De som protesterar borde se sig omkring och rikta kritiken åt rätt håll.

Tufft första VD-år

Men han förstår också att det finns en värderingsförskjutning hos en del unga människor som lantbrukarna måste begripa sig på.

– Bortom det jag kallar terroristmetoder finns en marknadssignal som vi bör lyssna på. Andelen vegetabilier kommer att öka.

 – På Sånga Säby finns rörelsens själ. Det var därför jag föreslog att vi skulle ta bilder därute, säger Anders Källström.
– På Sånga Säby finns rörelsens själ. Det var därför jag föreslog att vi skulle ta bilder därute, säger Anders Källström. FOTO: Sören Andersson/TT

Han erkänner att första året som VD var tufft. Det var en stor omställning.

– Jag kom från Örnsköldsvik som VD för Allehanda Media. Det var som att komma från division fyra till högsta divisionen.

Något mer operativt uppdrag vill han inte ha men innehar ett antal styrelseuppdrag, bland annat i Svenska Hockeyligan, Svensk Travsport och Setra Group.

– Nu vill jag ta det lugnare och låta framtiden komma emot mig. Jag känner att det är helt rätt tidpunkt att lämna VD-posten men det är också vemodigt. Men allt har sin tid.

Ordförande för whiskydestilleri

Säger Anders Källström som är nygift och nyligen tackat ja till att vara styrelseordförande i ett lokalt whiskydestilleri i Ångermanland.

– Numera är jag endast skogsägare och hoppas också få tid för att sköta skogen framöver.

Fotnot: Anders Källström avgår formellt sista maj och avtackas officiellt 11 juni i LRF-huset i Stockholm. Fram till att nya VD:n Anna-Karin Hatt tillträder i början av augusti kommer Anders Holmestig att vara tillförordnad VD.

LÄS MER: Anders Källströms 10 år som LRF-VD i bilderLÄS MER: Hatt om nya VD-rollen: Jag känner stort engagemang

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen