Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 juni 2013

Anette fick skolan att klassa blågult som specialkost

När de andra barnen äter thailändsk kyckling i skolan, går Anette Gustawssons söner till köket och hämtar svenska filéer. Hon har nämligen lyckats driva igenom att hennes barn ska få specialkost av etiska skäl.

Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén
Bild 2/2 FOTO: Ann Lindén

Anette Gustawson och hennes man Jacob bedriver mjölkproduktion på Billinge gård i Norrtälje, nordöst om Stockholm. Som många andra lantbrukare upprörs de över att själva arbeta efter hårda regler och krav – som sedan inte gäller för den mat som deras barn serveras i skolan.

– Det är inte okej att de får mat som vi inte lagligen får producera i Sverige, menar Anette Gustawson.

Vid LRFs riksförbundstämma förra veckan gällde en av motionerna att LRF borde verka för att det ska gå att få svenskproducerad mat som specialkost i skolan.

Motionen röstades ner, med motiveringen att svenskproducerad mat borde vara norm. Men Anette Gustason – som var på plats som ombud – fick en varm applåd från stämmodeltagarna när hon berättade att hon faktiskt lyckats få specialkost till sina barn.

De får nu av etiska skäl mat producerad i enlighet med de hållbarhetskrav som Miljöstyrningsrådet har tagit fram. I princip blir det samma sak som att köttet är svenskt.

– Om det finns en tysk leverantör som kan uppfylla kriterierna kan det ju bli så. Men då har vi i alla fall kommit en bit på väg, menar Anette Gustawson.

Hon och kommungruppen i Norrtälje har drivit frågan om skolmaten hårt och Anette Gustawson upplever att politikerna efter en seg start nu har börjat förstå vad det är de pratar om. Nästa gång kommunen ska upphandla skolmaten hoppas Anette Gustawson att den mat hennes barn äter inte längre ska vara specialkost.

– Jag vill att Miljöstyrningsrådets baskrav ska stå över lagen om offentlig upphandling. Det är mitt mål.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen