Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 maj 2019

Angrepp av kålmal och bladlöss i fält

I Uppsala har man redan haft stora angrepp av kålmal och i Skåne har både bladlöss och mindre mängder kålmal börjat dyka upp på fälten. Men i Dalarna är man hittills ganska förskonad och gläds i stället över välbehövligt regn. 

 I Skåne har det blåst in bladlöss från öster.
I Skåne har det blåst in bladlöss från öster. FOTO: Mostphotos

– Här håller spannmålen på att gå i ax och en del har redan hunnit skörda den första vallen som ser bra ut. Däremot har vi börjat notera kålmal i rapsfälten. Än så länge är det för lite för att behöva börja med bekämpning, men det kan ju ändra sig snabbt. Vi har även fått in en del bladlöss från öst och om det kommer mer värme och vind från öst kan det bli mer. I västra Skåne är det fortsatt torrt, men i övrigt ser det bra ut, säger Anders Adholm, växtodlingsrådgivare i skånska Borgeby. 

Uppsala 

– De flesta har sått klart och det har även kommit en del efterlängtat regn, så nu kommer nog även de vallar som stått och stampat i gång. Men vi har haft mycket angrepp av kålmal i framför allt vårraps. Förra året var det även jättestora angrepp av rapsbaggar och de ser ut att ha kommit lite tidigare även i år, men i nuläget är det svårt att säga hur stora angreppen är. Men jag vet att det finns de som redan har sprutat två gånger, säger Christina Hultman, växtodlingsrådgivare i Uppsala.

Dalarna

– Vårbruket är klart i södra Dalarna och det börjar bli klart även i de norra delarna. I söder börjar man ladda för grässkörd och den drar nog gång i nästa vecka. Men jag har inte hört något om kålmal ännu. Än så länge har vi varit ganska förskonade även från jordloppor, men det brukar slå till senare här. I övrigt har vi varit lite oroliga för vattnet men nu känns det bra, eftersom det kommit mycket regn, säger Linnea Bäckman, växtodlingsrådgivare i Dalarna.

LÄS MER: Tröga vallar behöver regn

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen