Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2015

Anna-Mia och Thomas hyr gärna ut till flyktingar

Var tredje LRF-medlem är beredd att ta emot en asylsökande i sitt hem. Och många bäddar inom Bo på lantgård står tomma. Men Migrationsverket är inte intresserat av småskaliga boenden, trots att bristen på bostäder är akut.

Thomas och Anna-Mia björk driver bo på lantgård på Jädra gård utanför Enköping. De tror att en flyktingfamilj skulle få en bättre start hos dem än på en flyktingförläggning.
Thomas och Anna-Mia björk driver bo på lantgård på Jädra gård utanför Enköping. De tror att en flyktingfamilj skulle få en bättre start hos dem än på en flyktingförläggning. FOTO: Per Groth

Migrationsverkets senaste prognos spår att det kommer uppåt 190 000 asylsökande till Sverige i år. I slutet av året kan det saknas uppemot 45 000 boendeplatser.

Enligt en undersökning från LRF som Land Lantbruk skrev om i förra numret är 30 procent av medlemmarna intresserade av att ta emot flyktingar i hemmet – om det gick.

Gårdarna som är anslutna till Bo på lantgård har tillsammans 1 500 platser, och många av bäddarna står tomma nu under lågsäsongen. Och ordföranden Berit Henriksson tycker att det vore det bästa för flyktingar att bo på lantgård.

Tyvärr upptaget

– Jag tror det skulle vara lättare att komma in i samhället om man kommer några stycken till en liten by där man kan bli väl mottagen, säger Berit Henriksson, som driver Rönngården med åtta bäddar två mil norr om Östersund.

– Tyvärr har jag upptaget hela vintern, men jag skulle gärna själv ta emot en familj och stötta, och det tror jag många skulle vilja.

Kräver 30 bäddar

Men Migrationsverket är inte intresserat. I senaste upphandlingen har myndigheten visserligen sänkt kraven, både när det gäller antal platser per boende och närheten till Migrationsverkets kontor. Men de boenden som Migrationsverket handlar upp ska kunna erbjuda minst 30 bäddar.

Det gör att alla privata boenden och de allra flesta gårdarna inom Bo på lantgård går bort. Bara 15 av de 200 gårdarna i Bo på lantgård har fler än 30 bäddar.

Thomas Björk, som har två lägenheter med 10 bäddar på hästgården norr om Enköping, räknar bara med halv beläggning i vinter. Han skulle gärna ta emot en flyktingfamilj, en familj som han tror skulle få en bättre start än på en flyktingförläggning.

– Det finns en närhet till en svensk familj som bor och verkar i det här landet, och det är närhet till natur och djur, säger Thomas Björk.

Mindre enheter

– Och det finns alltid något att sysselsätta sig med om man vill, man kan vara med och stängsla en hage eller mocka en box till exempel.

Anledningen till Migrationsverkets ointresse är att det blir för mycket administration för myndigheten att upphandla mindre enheter.

Asylsökande

– Det bästa för individen är om man kan bo småskaligt och sköta sig själv. Men vi som myndighet lyder under lagen om offentlig upphandling och då är det ett stort administrativt arbete för oss att handla upp boendeplatserna, säger presskommunikatören Johanna Uhr.

Asylsökande kan idag själva hitta boende privat, men måste då betala hyran själv. Miljöpartiet föreslår nu att privatpersoner ska kunna få betalt av staten för att hyra ut till asylsökande.

– Vi ser att vi har ett akut behov av boendeplatser och att människor är engagerade i den här frågan, säger Miljöpartiets Magda Rasmusson.

Relaterade artiklar

Till toppen