Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2018

Ännu fler fall av frasbrand i Falköping

Flera gårdar har nu drabbats av frasbrand i Falköpingsområdet. På ytterligare två gårdar i trakten har man upptäckt smittade djur.

 Ytterligare fall av frasbrand har rapporterats i höst i Falköpingstrakten. OBS: Djuret på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Ytterligare fall av frasbrand har rapporterats i höst i Falköpingstrakten. OBS: Djuret på bilden har ingenting med händelsen att göra. FOTO: Istock

Det var i början av september som flera gårdar i Falköping fick sina djur smittade av frasbrand, vilket Jönköpings-Posten var först med att rapportera om.

Nu skriver samma tidning om flera fall av den dödliga smittan (premium-artikel).

– En gård där man börjat vaccinera djuren, men inte hunnit igenom hela besättningen, fick problemen. Vi har kännedom om ytterligare ett fall av frasbrandssmitta i trakten, säger Ylva ter Horst, klinikchef för distriktsveterinärerna i Falköping, till tidningen.

Läs också: Minst ett dussin djur har drabbats

Oklart hur smittan spritt sig

Än så länge vet man inte exakt hur nötkreaturen smittats, men enligt Ylva ter Horst är det betesrelaterat. Även om ett av utbrotten inträffade i en mellankalvsbesättning som hölls inomhus, så kan smittan ha följt med fodret in.

2015 upptäcktes ännu fler fall än i år av frasbrand i Falköpingsområdet, då djur smittades på gårdar i Ullene, Vilske-Kleva, Bjurum, Gudhem och Valtorp. Men från de delarna av kommunen har inga fall rapporterats nu. Sannolikt beror det på att man har fortsatt vaccinera djur i det området.

Ovanlig sjukdom

Normalt rapporteras mellan 2 och 15 fall om året i landet. Innan utbrottet i Falköpingstrakten 2015 drabbades Öland av flera fall under ett par år i början av 2000-talet, liksom 1998 i Kristianstadstrakten.

Läs också: Han vaccinerade för säkerhets skull

FAKTA: Det här är frasbrand

– Frasbrand är en bakteriesjukdom som framför allt smittar nötkreatur men som även kan drabba får. Människor, hundar och katter kan inte smittas men grisar, hjortar och hästar blir i ovanliga fall sjuka. Bakterien finns i jorden och kan ge lokala utbrott. Man förmodar att djuren blir smittade via bete, eventuellt även via vatten.

– Djur som dött av frasbrand utgör en stor smittrisk. Se till att inte andra djur kan komma i närheten av dessa. Flytta inte kadaver i onödan. Levande djur som är infekterade smittar inte vidare till andra djur direkt men kan sprida bakterien via gödsel till sin omgivning. Bakteriens sporer kan överleva i åratal i jorden.

Källa: LRF

Relaterade artiklar

Till toppen