Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 september 2018

Anrik produktion går i graven när Lantmännen Reppe slutar med sirapen

Per Erlandsson slutar som VD för Lantmännen Reppe, som nu koncentrerar all sin verksamhet till huvudanläggningen i Lidköping. Fabriken i Växjö avvecklas vid årsskiftet.

 Lantmännen Reppes verksamhet kommer att koncentreras till anläggningen i Lidköping som tillverkar gluten, dryckessprit, stärkelse och foderråvara.
Lantmännen Reppes verksamhet kommer att koncentreras till anläggningen i Lidköping som tillverkar gluten, dryckessprit, stärkelse och foderråvara. FOTO: Daniel Strandroth

I och med nedläggningen av verksamheten i Växjö slutar Lantmännen Reppe med tillverkningen av glukossirap. För ett år sedan lät det annorlunda då företaget räknade med konkurrensfördelar i samband med att EU skulle avveckla begränsningarna för sockerproduktion.

”Affären med glukossirap inte lönsam”

– Tyvärr ser vi inte att det finns möjlighet att göra affären med glukossirap lönsam med den produktionsstruktur och produktionsvolym vi har i Växjö, säger Magnus Kagevik, chef för Lantmännens energidivision och tillförordnad VD för Lantmännen Reppe.

Marknaden för glukossirap – en produkt som är svår att differentiera – är mycket konkurrensutsatt och trots flera utvärderingar och förbättringsinsatser i fabriken är affären inte ekonomiskt hållbar, enligt Lantmännen.

 Per Erlandsson har lämnat posten som VD för Lantmännen Reppe. Beslutet togs kort innan det offentliggjordes att verksamheten i Växjö ska avvecklas.
Per Erlandsson har lämnat posten som VD för Lantmännen Reppe. Beslutet togs kort innan det offentliggjordes att verksamheten i Växjö ska avvecklas. FOTO: Daniel Strandroth

Någon gång innan planerna offentliggjordes lämnade Per Erlandsson uppdraget som VD för Lantmännen Reppe. Han vill på fråga från Land Lantbruk inte uppge den direkta orsaken till beslutet. Enligt Lantmännens presstjänst pågår rekrytering av ny VD, men det är oklart när en ersättare kan presenteras.

Anrik produktion går i graven

Nedläggningen i Växjö innebär att ett 20-tal anställda förlorar sina jobb. Samtidigt aviseras en förstärkning på mellan två och fem tjänster i Lidköping där Lantmännen Reppe tillverkar gluten, dryckessprit, stärkelse och foderråvara.

Det är en anrik produktion som går i graven. Tillverkningen av glukossirap startades av lokala lantbrukare i den lilla orten Räppe utanför Växjö redan 1876 för att tillverka stärkelse av potatis. Verksamheten ägdes sedan i nästan 100 år av Cloetta. Under en period samägdes den av Lyckebystärkelsen och Lantmännen innan Lantmännen tog över som ensam ägare.

Råvaran i slurryform har körts till Småland i tankbilar från Lidköping.

LÄS MER: Hos Reppe ger spriten positiva bieffekter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen