Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 mars 2018

Anställda får skriva på uppföranderegler

Svinproducenter i Danmark vill att anställda ska få ett tillägg i sitt anställningskontrakt som ska sätta fokus på smittskydd mot afrikansk svinpest.

 Anställda i dansk grisproduktion uppmanas att skriva på ett tillägg om uppföranderegler angående svinpest i anställningskontraktet.
Anställda i dansk grisproduktion uppmanas att skriva på ett tillägg om uppföranderegler angående svinpest i anställningskontraktet. FOTO: Mostphotos

Ulrik Krogsgaard, svinproducent och ordförande i Agri Nord svinproduktionskommitté vill ha förhållningsregler för hur de anställda ska göra för att förebygga smittorisken för afrikansk svinpest, skriver Landbrugsavisen.

Inget lagkrav

Seges Svineproduktion har tagit initiativ till att anställda ska skriva under ett tillägg till deras anställningsavtal, där försiktighetsåtgärderna beskrivs.

– Det är inte ett lagkrav på att vi ska göra det, men jag vill gärna uppmana alla svinproducenter till att ta diskussionen om smittskydd med de anställda och få tillägget underskrivet. Det är viktigt eftersom det inte är någon annan än vi själva som ska göra det, säger Ulrik Krogsgaard i ett pressmeddelande.

Många från Östeuropa

Ett stort hot är införandet av smitta via lastbilar från ett infekterat land, varför det är viktigt att dessa tvättas innan de korsar gränsen. Det är också viktigt att de anställda vet att man inte får ta med mat in i grisbesättningen.

– I Danmark har vi lyckligtvis många anställda från Östeuropa, men de kommer ofta från områden som har haft utbrott av afrikansk svinpest. Därför är det viktigt att de inte tar med livsmedel som kan vara infekterade med in i Danmark, säger Ulrik Krogsgaard.

Avråder från vildsvinsjakt

Han avråder från att jaga vildsvin i Östeuropa, där det även är populärt att ta jakttroféer.

Enligt Seges kommer det att kosta runt 2,7 miljarder kronor om den afrikanska svinpesten kommer in i Danmark.

– Många svinproducenter fruktar ett lägre pris på griskött, men jag fruktar att afrikansk svinpest kan bli ett större problem än så, säger Ulrik Krogsgaard.

LÄS MER: FILM: Smolk i glädjebägaren för dansk grisindustriAfrikansk svinpest är den stora skräckenNya regler ska hejda svinpest

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen