Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2011

Antibiotika i honung

Antibiotika har hittats i ett parti honung hos ett honungsförädlingsföretag utanför Mjölby. Honungen har belagts med försäljningsförbud, rapporterar sajten Food Monitor.

Det är Jordbruksverket som vid en rutinprovtagning hittade antibiotikaämnet kloramfenikol i ett parti med 252 kilo honung vid företaget Svensk Honungsförädling AB i Mantorp norr om Mjölby.

I Sverige är det totalförbjudet att använda antibiotika i animalieprodukter. Kloramfenikol är ett så kallat bredspektumantibiotikum som bland annat hämmar proteinsyntesen i människors benmärg och kan ge upphov till cancer.

– Det här är oerhört allvarligt. Jag avbröt min semester i fredags när jag fick höra det här. Det är förbjudet att ha antibiotika i honung, säger Svensk Honungsförädlings vd Christer Ankarlid, till Food Monitor.

Enligt Food Monitor förekommer bruk av kloramfenikol bland kinesiska biodlare, vilka sprayar kloramfenikol rakt ner i bikuporna för att bekämpa bakterieinfektioner.

Inget av den antibiotikahaltiga honungen har hunnit nå butukerna.

Relaterade artiklar

Till toppen