Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 oktober 2019

Antibiotikaförsäljningen minskar i EU

Trenden med minskad antibiotikaanvändning inom EU fortsätter. De nordiska länderna går i bräschen. Den senaste statistiken visar att Nederländerna och Tyskland har minskat sin försäljning med över 50 procent sedan 2011.

 Bäst är återigen Norge med 3,1 milligram antibiotika per kilo djur, medan Island (4,6 mg), Sverige (11,8 mg) och Finland (19,3 mg) inte ligger långt efter.
Bäst är återigen Norge med 3,1 milligram antibiotika per kilo djur, medan Island (4,6 mg), Sverige (11,8 mg) och Finland (19,3 mg) inte ligger långt efter. FOTO: vchal

Rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gäller försäljningen 2017, och länderna i Norden hör fortfarande till de som har lägst försäljning av antibiotika i förhållande till mängden djur inom livsmedelsindustrin.

Norden bäst i Europa

Bäst är återigen Norge med 3,1 milligram antibiotika per kilo djur, medan Island (4,6 mg), Sverige (11,8 mg) och Finland (19,3 mg) inte ligger långt efter. Andra länder som närmar sig toppen är Nederländerna och Tyskland som har minskat sin försäljning med över 50 procent sedan 2011.

Glädjande statistik

– Jag tycker det är glädjande att försäljningen till djur fortsätter att minska i många länder, kommenterar Oskar Nilsson på avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor på SVA.

Men det finns fortfarande många som använder mycket antibiotika, främst i Sydeuropa. Cypern använder mest, 423,1 milligram per kilo djur, Därefter kommer Italien med 273,8 milligram följt av Spanien med 230,3. Alla tre har dock minskat sin försäljning jämfört med 2016.

Finns stor förbättringspotential

Men skillnaderna mellan länder visar också att det fortfarande finns en stor förbättringspotential.

– Även i de länder där försäljningen minskat tror jag att mycket arbete återstår. Till att börja med kan man komma långt genom att minska på den onödiga användningen. Men efter det måste man jobba med att minska behovet av antibiotika genom att minska sjukligheten. Och det är ett arbete som ofta tar längre tid, men där erfarenheter från exempelvis Sverige kanske kan vara till hjälp, säger Oskar Nilsson.

(Gällande skillnaden mellan försäljning och användning så förutsätter man i rapporten att allt som sålts under ett visst år även använts under samma år.)

LÄS MER: Antibiotika används allt mindre inom EULÄS MER: Antibiotika för djur ska regleras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen