Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 september 2017

Äntligen ett nytt stall på Häljereds gård

OLOFSTORP, GÖTEBORG.

Göteborgs kommuns enda kvarvarande arrendegård för mjölkproduktion har tagit steget in i 2000-talet. Alternativet för arrendatorn Ronny Johansson hade varit att lägga av.

Det är resultatet av en femårig beslutsprocess som en stolt Ronny Johansson visar upp på gården Häljered knappa två mil norr om Göteborgs centrum. Företaget har gått från uppbunden produktion till lösdrift i nytt stall med mjölk- och foderrobotar.

– Redan för sex–sju år sedan konstaterade vi att inredningen var slut. Kortbåsen var från 1993 och stallet var väldigt tungjobbat, konstaterar Ronny Johansson.

Första beskedet från fastighetskontorets tjänstemän blev negativt. Då började Ronny och hans familj att bearbeta fastighetsnämndens dåvarande ordförande, nuvarande kommunalrådet Ulf Kamne (MP), som tillsatte en projektledare.

Men nämnden fick beslutsångest och det slutade med att Häljeredsärendet hamnade i kommunstyrelsen och slutligen, efter ett halvårs fördröjning i samband med valet 2014, klubbades som en del av den stora kommunala budgeten.

Därefter har det däremot gått undan. Avtalet med entreprenören Novab skrevs på i oktober 2016 och tre dagar senare var bandschakten på plats. Under den gångna sommaren togs det nya stallet i drift och lite senare även biogasanläggningen.

Häljereds gård

Häljered var en av flera gårdar som Göteborgs kommun köpte in på 1960- och 1970-talen för att ha mark till bostadsbyggande. När Ronny Johansson och hans fru Carina tog över 1983 fanns 30 uppbundna kor. Tio år senare, 1993, byggdes stallet om till kortbås och antalet kor fördubblades.

Det nya lösdriftsstallet har projekterats av Växa Halland och har liggbås med gummimattor. Arrendatorn har utrustat stallet med mjölkrobot Lely Astronaut A4 och foderrobot Lely Vector. Gården ska i full drift ha 72 kor varav 60–62 mjölkande. Kalvarna hålls först i hyddor för att sedan flyttas in i ungdjursavdelningen.

Häljered har 60 hektar åker och 45 hektar bete. All åkermark används till helsäd och vall.

Biogasanläggningen är en belgisk Bioelectric och var den femte som såldes i Sverige. Den beräknade produktionen är 75 000 kWh per år vilken nästan täcker gårdens behov. Motorvärmen används i teknikrum, kontor och visningsrum.

Biogasen har tillkommit av i grunden politiska skäl för att ge gården en mer miljömässig profil. Det hade nämligen behövts ytterligare substrat utöver Häljereds gödsel för att kunna räkna hem den affärsmässigt.

– Nu togs de 3,5 miljoner kronor som biogasen kostade från en pott som kommunen redan hade avsatt för hållbarhetssatsningar. Men den är också ett sätt att minska störningen för kringboende i form av lukt, säger Ronny Johansson.

Från politiskt håll fanns det önskemål om att produktionen skulle läggas om till ekologisk. Men för att det skulle fungera måste enligt Ronny Johansson arealen näst intill fördubblas och det är inte det lättaste i området.

Ett annat villkor från kommunens sida var att gården skulle göras tillgänglig för studiebesök. Därför finns ett speciellt rum en trappa upp med panoramafönster mot stallet. Det finns också en utomhusterass där spontanbesökare kan ställa sig och titta in.

– Vem som helst kan boka oss att visa gården. Det kan till exempel ske genom Arlas miniorsatsning eller när olika föreningar och konstellationer vill komma, berättar Ronny Johansson.

Byggnationen har kostat kommunen 17 miljoner kronor men det är Ronny som i egenskap av arrendator som har investerat i all utrustning. Standardhöjningen innebär en fördubblad arrendekostnad men å andra sidan ersätter kommunen driften av besöksverksamheten.

– Alternativet för oss var att sluta. Det är fantastiskt roligt att kommunen har tagit det här beslutet. För oss innebär det rent praktiskt att arbetstiden i stallet minskar med nästan hälften, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen