Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juli 2018

Äntligen kom regnet till Skåne

Häromdagen drog ett stråk av tillfälligt svalare luft in över södra och västra Sverige och släppte på vissa håll ifrån sig avsevärda mängder väta till glädje för många torkdrabbade lantbrukare. Skåne hörde till de lyckligt lottade.

 En skänk från ovan - regnet föll över västra och södra delarna av landet tidigare i veckan.
En skänk från ovan - regnet föll över västra och södra delarna av landet tidigare i veckan. FOTO: Mostphotos

– Här på östra kanten fick vi 30-40 mm regn och det är väldigt, väldigt positivt, säger Per Erik Holmgren, växtrådgivare på Sandby gård, Hushållningssällskapet i Skåne.

Andraskörden av vall har på de flesta ställen i landet varit bedrövlig. För att åtminstone delvis avhjälpa foderbristen hoppas nu många på en bra tredje- och fjärdeskörd. Men för det krävs regn. Massor av regn. I början av den här veckan tornade mörka moln upp sig över de södra delarna av landet och släppte ifrån sig sitt efterlängtade innehåll. På Österlen fälldes uppåt 40 mm över törstande marker och torra vallar.

– För betesmarker var regnet positivt, men även för sockerbetor, grönsaker och potatis som är lite senare. Men för raps och spannmål är de försent, säger Per Erik Holmgren.

Bland de som funderar på att så andra grödor på skördad mark saknas inte idéer, men utan regn har inget kunna växa så alla planer har därför stupat.

– Jag hör många idéer. En del pratar om att ta till vara på betblast, men det har vi inte gjort i Sverige och har ingen teknik för det så antingen måste vi utveckla sådan eller ta in teknik från utlandet. Andra vill gödsla trädor för att ta en andra skörd.

Det som kanske ligger närmast till hands är att så snabbväxande gräs, men ännu har Per Erik Holmgren inte hört att någon gjort det i hans område.

LÄS MER: Hundratals hör av sig för att beställa foderLÄS OCKSÅ: Årets skörd riskerar bli den sämsta sen 1992

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen