Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 oktober 2018

App kopplar ihop producent med konsument

Kolla i mobilen var närmsta lokala matproducent finns. Beställ, hämta och betala utan mellanhänder med hjälp av den nya appen Local Food App.  

 Albin Ponnert, initiativtagare till Local Food App
Albin Ponnert, initiativtagare till Local Food App FOTO: Härje Rolfsson

Albin Ponnert brinner för landsbygdsfrågor och för lösningar som kan göra medborgare mer delaktiga. Han ville undersöka hur man kan lösa problemet att föra samman lokala matproducenter direkt med konsumenter. Nu har han skapat en ny mobilapp.

Varför har du startat detta?

– Målet är att öka andelen lokalt producerad och konsumerad mat. Producenten ska kunna möta konsumenter på ett enkelt sätt. Och även själva äga relationen och pengaflödet. Vi vill korta avståndet mellan producent och konsument. Oavsett var i världen det är, säger Albin Ponnert.

Vad är Local Food App?

– Det är en digital plattform som länkar samman lokala matproducenter med slutkonsumenten, utan mellanhänder. Det är en lösning som ska driva fysiska möten där lokala matproducenter lägger upp sina varor som kunden kan boka. Sen möts man på ett utlämningsställe och byter varor mot pengar utan att blanda in tredje part.

Fakta: Local Food App

· Local Food App är gratis att ladda hem till både iOS och Android. 

· Appen drivs av den ekonomiska föreningen ”Local food node Röstånga”. Överskott från medlemsavgifterna återinvesteras i projektet eller andra projekt som främjar den lokala maten. Vinsttutag kan inte göras ur föreningen.

· Att skapa konto och lägga upp produkter är gratis och alla försäljningsintäkter för sålda produkter går till respektive producent, utan mellanhänder. 

· Verktyget är anpassat för att funka oavsett typ av utlämningsplats. Vem som helst kan sätta ut en ny eller befintlig utlämningsplats på kartan för producenter att lägga upp sina produkter mot. 

Hur fick du idén till detta?

– Det är egentligen inte en idé, utan lösningen på ett problem. Det började med att jag gjorde en förstudie för riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva”. Sen har vi utvecklat verktyget i samarbete med små lokala matproducenter och andra intressegrupper.

Hur gör man som producent om man vill vara med och vad är fördelarna? 

– Producenten skapar själv ett konto, lägger upp sina produkter och kopplar dem mot de utlämningsställen man vill leverera till. Sen får man bokningar direkt av kunder och lämnar ut på de givna tiderna och platserna direkt till kunderna. Den största fördelen med appen för producenter är att de snabbt kan hitta en lokal marknad och att de får hela intäkten för produkten själva. Det sparar också väldigt mycket administration. Appen tar bland annat hand om produktsaldon, kvitton och plocklistor åt dem. Det är gratis för producenten att använda appen. 

Hur fungerar det för konsumenten?

– Man får upp en kartbild i mobilen med utlämningsställen i närheten. Om man klickar på utlämningsplatserna kommer man in i en webbutik där man kan beställa varor på olika utlämningsdatum. Sen sker betalningen vid kontakten med producenten. Det kan vara kontant, via Swish eller någon annan betalningslösning.

Hur tjänar ni pengar?

– Vi drivs inte av en traditionell affärsmodell, utan mer genom en gåvoekonomi. Du som konsument kan skänka en summa när du blir medlem. Men du avgör själv vad du vill betala. Allt från noll kronor och uppåt. Men alla som blir medlemmar skänker mer än noll kronor. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ta ut löner om två år. 

Hur många utlämningsställen finns det?

– I Sverige finns det ett 30-tal aktiva utlämningsställen. Men så här långt har det också startats ställen i Tokyo, North Carolina, Minneapolis och i Genève. 

Varför är det bra med mer lokalt producerad mat?

– Vi tror att man måste tänka om när det gäller matkonsumtion. Vi kommer allt längre ifrån matproduktionen, hur den produceras, vem som gör den och vad maten innehåller. Jag tror vi måste backa bandet och hitta tillbaks till ett närmare förhållande till maten vi äter.

Fakta: Albin Ponnert 

Ålder: 43 

Familj: Fru och tre barn 

Bakgrund: Dokumentärfilmare, mediakonsult, föreläsare, driver andelsjordbruk i Billinge i centrala Skåne.

Intressen: Landsbygdsutveckling, medborgardelaktighet och sociala medier. Har bland annat gjort den stora fotoutställningen och boken ”Enjoy Sweden”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen