Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 mars 2018

App mot matsvinn

Coop tar tekniken till hjälp för att minska matsvinnet i företagets butiker. En app ska hjälpa personalen att identifiera varor som är på väg att passera bäst före-datum.

 Coop testar nytt.
Coop testar nytt. FOTO: Coop

Coop har som första rikstäckande livsmedelskedja tecknat ett ramavtal med det svenska foodtechbolaget Whyswaste. Matsvinn i butiker förklaras ofta av att bäst före-datum har passerats.

Varnar om bäst-före

Whywaste har en app vid namn Semafor, som för butikspersonalen listar produkter som under kommande dagar är på väg att passera bäst-före. På företagets webbplats utlovas att en datadriven process garanterar att alla varor blir kontrollerade i tid.

Minskade kostnader

Coop Väst har testat systemet med framgång. Butikerna kan exempelvis prissänka de identifierade produkterna i stället för att de kastas bort. Att tillaga maten i butiken eller skänka bort den är andra varianter. Minskat matsvinn innebär minskade kostnader och beskrivs som en strategisk fråga.

Coop har, liksom de andra stora dagligvaruföretagen på den svenska marknaden, flera samarbeten kring matsvinn. I fjol skänkte Coops butiker bort 93,5 ton mat.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen