Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 december 2016

Appell blir konsult i alternativa brukningsmetoder

Tidigare inspektorn Josef Appell lämnar Gårdstånga Nygård i Flyinge för att i egen konsultfirma arbeta med conservation agriculture.

FOTO: Hans Dahlgren

I förra veckan slutade Josef Appell som inspektor hos Gustaf Ramel på Gårdstånga Nygård i Flyinge där han under mer än tio år arbetat med att utveckla ett koncept med fasta körspår, plöjningsfri odling, direktsådd och mellangrödor.

Egen konsultverksamhet

Han har startat egen konsultverksamhet under firmanamnet Appell Agri Consulting med syfte att ytterligare sprida de alternativa odlingsmetoderna.

Josef Appells intresse uppkom som en följd av vikande avkastningsnivåer på det skånska godset men också som ett bidrag i klimatarbetet och för att minska förbrukningen av bekämpningsmedel och diesel. De 920 hektaren på Gårdstånga Nygård har inte sett plogen på över ett decennium.

Fälten ligger aldrig öppna

Metoden går internationellt under benämning conservation agriculture och innebär att fälten tack vare mellangrödorna aldrig ligger öppna. Huvudprinciperna är en varierad växtföljd, hundraprocentig marktäckning året runt och minimal störning av jorden vid sådd. Maskar och andra organismer får arbeta ostört så långt det är möjligt.

Efterfrågad föreläsare

Josef Appells arbete har väckt stort intresse och han är en efterfrågad föreläsare, bland annat vid Slätte ekodag i somras. Han ingår också i den nybildade referensgruppen för rådgivning på SLUs forskningsstation i Lönnstorp.

Som inspektor på Gårdstånga Nygård tillträder Martin Kallsäby som arbetat på godset under tre år och som kommer att fortsätta med nuvarande brukningsmetoder.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen