Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 juli 2018

Appen visar vem som fött upp kon

Visby

En app där konsumenten kan scanna sin lunchmacka och följa hela vägen från kalvning till att rostbiffen hamnade i butiken, och vilken gård som levererat köttet. Blockchain-teknik kan revolutionera spårbarheten för livsmedel.

 Genom appen "Matkedjan" kan man scanna en QR-kod och få all information om maten.
Genom appen "Matkedjan" kan man scanna en QR-kod och få all information om maten. FOTO: Åsa Nilsson

Under Almedalsveckan visade bland annat Vreta Kluster upp den prototyp som de varit med och tagit fram och som visar hur blockchain-teknik kan användas för att öka spårbarheten för livsmedel.

Alla data delas

Blockchain-teknik är en teknik där många aktörer delar data med varandra och i nästa led med konsumenten. Bonden, slakteriet, logistikföretagen och matvaruaffären delar allstå med sig av alla sina data, som temperaturen i kylbilen eller vilken dag kalven föddes och vad den fått beta. Bonden kan också dela med sig av satellitbilder som visar var kalven betat, och på så sätt garantera att det är exempelvis naturbeteskött, om det är en certifiering som bonden vill ha. Gillar konsumenten produkten kan hen kanske swisha pengar till uppfödaren, eller börja handla direkt ifrån gården.

Matens resväg på karta

På seminariet fick alla deltagare en macka och appen visade att rostbiffen på den kom från Tumbo Gård i Malexander, var kon slaktats och köttet beretts, vem som bakat brödet och på en karta fanns mackans hela resväg utritad.

Ännu är det bara en prototyp, men Peter Bonus, VD på företaget Cystellar, berättade att tekniken börjat användas i bland annat Storbritannien och USA för just livsmedel. Blockchain är inget som revolutionerar alla branscher sa han, men:

– Just livsmedelsspårbarhet fungerar bra med blockchain.

Öppning för små producenter

Innan liknande appar verkligen finns i drift tar det troligen ett tag, och frågetecken finns att räta ut. Helene Oscarsson, VD för Vreta Kluster, pekade ut att man exempelvis måste lösa vem som ska betala för en liknande app, producenter, livsmedelsbutiker eller konsumenten? Men för bönder kan det vara en väg att komma närmare konsumtenter, menade hon.

– Kanske att småskaliga producenter kan få en ny öppning här.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen