Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2019

Arbetslös trots särskilt tillstånd

Gassem Aleissa är utbildad veterinär och farmaceut med lång arbetslivserfarenhet från Syrien. Men sedan han kom till Sverige har han arbetat med lokalvård och inom livsmedelsbranschen.

 Gassem Aleissa har utbildning som veterinär och lång arbetslivserfarenhet. Trots det får han inga jobb.
Gassem Aleissa har utbildning som veterinär och lång arbetslivserfarenhet. Trots det får han inga jobb. FOTO: Privat

När Gassem Aleissa kom till Sverige tillsammans med sin familj i mars 2014 hade han både en veterinärexamen och en farmakologiexamen i bagaget. Men trots ett särskilt arbetstillstånd från Jordbruksverket har han inte lyckats få ett veterinärjobb. 

– Jag har fått ett särskilt tillstånd från Jordbruksverket men trots det vill arbetsgivarna endast erbjuda mig jobb om de kan få ut en ersättning från arbetsförmedlingen, säger Gassem Aleissa.

För nära arbetsmarknaden

I brist på veterinärjobb har han bland annat jobbat som lokalvårdare och livsmedelskontrollant på KLS. Även om han just nu är arbetslös anser inte arbetsförmedlingen att han står tillräckligt långt från arbetsmarknaden för att de ska kunna erbjuda en arbetsgivare ekonomiskt stöd för att anställa honom.

– Problemet är att jag har jobbat för mycket med annat, men när vi kom hit så var vi tvungna att jobba för att försörja familjen, säger Gassem Aleissa.

Önskar praktikplats

Gassem Aleissa förstår samtidigt att klinikerna har svårt att anställa honom eftersom han ännu inte fått lära sig vare sig det svenska journalsystemet eller terminologin inom djursjukvården. 

Därför skulle han helst vilja få en praktikplats i 2-3 månader för att få en chans att lära sig det.

– Jag har varit på intervju hos många veterinärkliniker och de vill de gärna ge mig chans. Men jag kan inte jobba utan att få betalt, säger Gassem Aleissa.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen