Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 januari 2014

Årets kock ska tillaga svensk anka

Det blir både fågel och fisk som ska tillagas i årets upplaga av Årets kock. Det står klart sedan den andra huvudråvaran avslöjades i dag.

Förutom norska torskfisken skrei och 14 färska pilgrimsmusslor i skal hämtas den andra huvudråvaran från Viking Fågel i Munka-Ljungby.

– Det är roligt att de vill ha våra produkter till tävlingen. Vad det kommer att betyda för produktionen och försäljningen kan man bara ana och hoppas på. Men det är en fjäder i hatten, säger Björn Olsson, ägare till Viking Fågel.

Det var i oktober-november som han fick förfrågan om att leverera till den prestigefyllda tävlingen. Totalt kommer 45-50 ankor av typen pekinganka att skickas till Stockholm där finalen avgörs.

För Viking Fågel är produktionen av ankor bara en liten del. Men Björn Olsson har märkt av efterfrågan.

– Vi är störst på gås, har mycket kalkon, kyckling och tupp. Anka är en mindre artikel men vi har märkt att folk vill ha svensk anka och de är beredda att betala för det.

Enligt siffror från Livsmedelsverket har produktionen av svensk anka minskat kraftigt sedan 2007 och i stället importeras mycket.

– Det som skiljer oss från importerade ankor är att vi inte har babyankor som är 53 dagar gamla utan slaktmogna ankor som är över 90 dagar. Då får man ett mognare och fastare kött.

Under finalen av Årets kock ska finalisterna göra en fri tolkning av helstekt anka med apelsinsås. Rätten ska serveras med potatis, spetskål och gullök. Ett krav är att ankan ska helstekas och trancheras inför juryn.

Hur vill du själv ha din anka?

– På ett traditionellt sätt: Helstekt med äpplen och sviskon i. Det är suveränt gott! säger Björn Olsson.

Fakta: Årets kock

Finalen av årets upplaga sker i Stockholm 7 februari. Finalisterna som gör upp om förstapriset är:

  • Jesper Bogren: Norda bar och grill, Göteborg.
  • Sebastian Thureson: Restaurant Fredsgatan 12, Stockholm.
  • Markus Westh: The Flying Elk, Stockholm.
  • Martin Brag: Brag & Frodell Mat, Stockholm.
  • Johan Backéus: frilans, Stockholm.
  • Filip Fastén: Restaurant Frantzén, Stockholm.

Finalisterna ska laga två rätter på tid. Den ena rättens huvudingrediens är fisken skrei och 14 färska pilgrimsmusslor i skal. Den andra rättens huvudingrediens är svensk anka. Totalt ska både rätterna vara klara på fem och en halv timme.

Relaterade artiklar

Till toppen