Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2017

Årets skörd ovanligt intensiv

Skörden i Sverige blev större än väntat och ovanligt intensiv. Stora mängder spannmål ska hanteras på kort tid, vilket lett till brist på lagringsutrymme och köer på spannmålsmottagningar.

FOTO: Göran Berglund

I Sverige har skördeperioden hittills varit ovanligt kort och intensiv då mycket av grödorna har mognat samtidigt.

– Vi har haft en sen start, men ett väldigt högt tempo på det som har kommit in. Vi startade nästan 14 dagar senare i år jämfört med förra året och vi är ikapp och förbi föregående års skörd i tempo, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Kommer inte gå under 6,3 miljoner ton

Både vår- och höstgrödor har avkastat mer än förväntat, även i Mellansverige trots torrt väder.

– Känslan är att vi inte kommer att gå under 6,3 miljoner ton spannmål inklusive trindsäd, utan pekar det på något håll är det att den kommer att gå över det.

Överlag är proteinhalterna bra med mycket höstvete omkring 11-12 procent protein och falltalen ser generellt bra ut. Merparten av maltkornet klarar också kvalitetskraven, men en del skalskador förekommer.

– Just nu jobbar vi med att få en bild av omfattningen. Vi har även diskussioner med mälteriindustrin. Huruvida detta kommer att ändra på nuvarande krav återkommer vi om. Den totala tillgången på maltkorn i Europa är en faktor som påverkar.

PREMIUM: Lantmännen flyttade in på Rolands gård

”Sämre kvalitet på det som väntas in”

Nuvarande krav är att maximalt fem procent av kärnorna får ha skalskador och för att definieras som skalskada ska en tredjedel av kärnan vara blottad.

Kvaliteten på den spannmålen som inte är tröskad riskerar att bli sämre efterhand.

– Nu får vi en del regn så frågan är vad som kommer att hända med kvaliteterna efter det. Det finns väl en risk att de kommer att tappa i falltal nu. Vi börjar också få en del mörkare färg på havre. Vi har sannolikt sämre kvalitet på det som väntas in nu.

Än så länge är indikationerna på DON-förekomst små, men det är fortfarande mycket havre kvar att skörda.

Köer på anläggningarna

Den intensiva skörden har skapat en del logistikproblem på Lantmännen.

– Vi har haft köer på anläggningarna och rätt så långa väntetider på gårdshämtningar, vilket inte är bra. Det är väldigt hårt tryck på anläggningar och transportflotta.

Den stora skörden har också lett till vissa problem med lagringsutrymme på del siloplatser. I år har fler valt depåavtal på Lantmännen. Det innebär att varan lagras in hos Lantmännen, men att man kan prissäkra den senare.

– Det är både en konsekvens av skördens storlek och att priserna är låga, säger Mikael Jeppsson.

LÄS MER: Lantmännen ger hämtningsbesked

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen