Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti

Årets ärtskörd ser bättre ut

I slutet av augusti beräknas tröskningen av årets ärtor vara klar i Skåne. Årets skörd ser ut att bli betydligt bättre än förra året både när det gäller mängd och kvalitet.

 Bengt Persson VD Foodhills AB ser ärtodlingen som en viktig del i verksamheten - men målet är att locka många nya företag till området.
Bengt Persson VD Foodhills AB ser ärtodlingen som en viktig del i verksamheten - men målet är att locka många nya företag till området. FOTO: Anders Ingvarsson

I år räknar odlarna med normal ärtskörd både i Skåne och i Västergötland. Foodhills, som levererar en tredjedel av sin produktion till Magnihill, noterar normala volymer. Foodhills odlar runt 1500 hektar i Skåne i år, en ökning med runt 600 hektar mot förra året.

– Vi har budgeterat en bit över 6000 ton och det når vi i år som det ser ut just nu, säger Bengt Persson på Foodhills, som i år räknar med en viss export till USA och Kina.

– Det är brist på ärtor ute i Europa och den svenska marknaden är den som betalar sämst, konstaterar Bengt Persson.

I Skåne började man tröska ärtorna strax efter midsommar och beräknas vara färdiga med tröskningen i slutet av augusti. De svenska ärtor som nu finns i butik är från årets skörd.

Redan mer än normala volymer

 Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus.
Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus. FOTO: Pressbild

Även Findus har tröskat runt halva sin areal och redan nått över de volymer man hade totalt förra året.

– Kvalitet, smak och volym ser bra ut i år, säger Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus.

Findus odlar i år runt 1500 hektar i Västergötland och Dalsland, en ökning från 1250 hektar förra året, och räknar med normal skörd. 2016 odlade Findus 9000 hektar.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen