Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2019

Årets ärtskörd ser bättre ut

I slutet av augusti beräknas tröskningen av årets ärtor vara klar i Skåne. Årets skörd ser ut att bli betydligt bättre än förra året både när det gäller mängd och kvalitet.

 Bengt Persson VD Foodhills AB ser ärtodlingen som en viktig del i verksamheten - men målet är att locka många nya företag till området.
Bengt Persson VD Foodhills AB ser ärtodlingen som en viktig del i verksamheten - men målet är att locka många nya företag till området. FOTO: Anders Ingvarsson

I år räknar odlarna med normal ärtskörd både i Skåne och i Västergötland. Foodhills, som levererar en tredjedel av sin produktion till Magnihill, noterar normala volymer. Foodhills odlar runt 1500 hektar i Skåne i år, en ökning med runt 600 hektar mot förra året.

– Vi har budgeterat en bit över 6000 ton och det når vi i år som det ser ut just nu, säger Bengt Persson på Foodhills, som i år räknar med en viss export till USA och Kina.

– Det är brist på ärtor ute i Europa och den svenska marknaden är den som betalar sämst, konstaterar Bengt Persson.

I Skåne började man tröska ärtorna strax efter midsommar och beräknas vara färdiga med tröskningen i slutet av augusti. De svenska ärtor som nu finns i butik är från årets skörd.

Redan mer än normala volymer

 Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus.
Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus. FOTO: Pressbild

Även Findus har tröskat runt halva sin areal och redan nått över de volymer man hade totalt förra året.

– Kvalitet, smak och volym ser bra ut i år, säger Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus.

Findus odlar i år runt 1500 hektar i Västergötland och Dalsland, en ökning från 1250 hektar förra året, och räknar med normal skörd. 2016 odlade Findus 9000 hektar.

Relaterade artiklar

Till toppen