Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2012

Årets största avtryck i de gröna näringarna 2012

Under 2012 har många människor inom de gröna näringarna gjort avtryck. Land Lantbruk listar de som gjort störst avtryck.

Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF, nummer 5.
Bild 1/9Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF, nummer 5. FOTO: Ann Lindén
Göran Persson, ordförande i Sveaskog och före detta statsminister, nummer 28 på listan.
Bild 2/9Göran Persson, ordförande i Sveaskog och före detta statsminister, nummer 28 på listan. FOTO: Ann Lindén
Emelie Backlund, grisskötare och agronomstudent, nummer 46 på listan.
Bild 3/9Emelie Backlund, grisskötare och agronomstudent, nummer 46 på listan. FOTO: Johan Wahlgren
Kristina Yngwe, ordförande för LRF Ungdomen, nummer 17 på listan
Bild 4/9Kristina Yngwe, ordförande för LRF Ungdomen, nummer 17 på listan FOTO: Ann Lindén
Jonas Carlsson, ekolantbrukare och uppfinnare, nummer 21 på listan.
Bild 5/9Jonas Carlsson, ekolantbrukare och uppfinnare, nummer 21 på listan. FOTO: Anna Nilsson
Åke Hantoft, ordförande för Arla, nummer 10 på listan.
Bild 6/9Åke Hantoft, ordförande för Arla, nummer 10 på listan.
Maciej Zaremba, journalist, nummer 1 på listan.
Bild 7/9Maciej Zaremba, journalist, nummer 1 på listan. FOTO: Jörgen Hildebrandt
Monika Stridsman, generaldirektör på Skogsstyrelsen, nummer 9 på listan.
Bild 8/9Monika Stridsman, generaldirektör på Skogsstyrelsen, nummer 9 på listan. FOTO: Anna Hållams
Gunnar Pleijert, ordförande för Svensk Mjölk, nummer 32 på listan.
Bild 9/9Gunnar Pleijert, ordförande för Svensk Mjölk, nummer 32 på listan. FOTO: Marie Henningsson

1. Maciej Zaremba, 61, journalist och författare, Stockholm.
Satte med sin reportageserie ”Skogen vi ärvde” i Dagens Nyheter skogen på mediekartan. Skapade stor debatt om en av de viktigaste basnäringarna, både bland riksdagspolitiker och svenskar i allmänhet.

2. Björn Sederblad, 51, VD Skånemejerier, Staffanstorp.
Köpte företag för de miljoner Skånemejerier fått för Proviva tills pengarna tog slut. Sålde sedan rubbet till franska Lactalis vilket betyder att kooperationens makt över svensk mjölkproduktion är bruten.

3. Magnus Johansson, 40, VD Coop Inköp och Kategori AB, Lidingö.
Köpte Grådö mejeri av Arla Foods när Konkurrensmyndigheten tvingade dem att sälja. Ska göra billigare mjölk åt Coop och ändå betala bönderna bättre än konkurrenterna, ett konststycke som ger avtryck om det lyckas.

4. Christer Segerstéen, 62, ordförande i Södra Skogsägarna, Rimforsa.
Greppade kvasten och storstädade i hela koncernen. Ut åkte VD Leif Brodén och flera andra toppchefer. Senare kom beskedet att 260 personer varslas om uppsägning i ett stort sparpaket.

5. Helena Jonsson, 47, LRFs förbundsordförande, Tranås.
Förde en tuff linje mot regeringen och listans nummer 12. Ständigt närvarande på landets debattsidor. Drev tillsammans med och nr 32 igenom att Svensk Mjölk blir en del av LRF, något som tidigare LRF-ordföranden inte förmått.

6. Cecilia Schelin Seidegård, 58, landshövding på Gotland, Visby.
Vädjade till Mellanskogs VD Sture Karlsson att stoppa avverkningen i den omdiskuterade Ojnareskogen på norra Gotland. Därmed var det hon som i praktiken räddade det som räddas kunde av den skyddsvärda skogen.

7. Clara Ytterborn, 45, exekutiv producent för tv-succén “Bonde söker fru”, Stockholm.
Programserien lockar miljonpublik varje säsong och är en av TV4:as största succéer. Förutom kärlekspar är serien ett skyltfönster för den svenska bonden.

8. Emil Olsson, 30, växtodlare, Slätte gård, Töreboda.
Ung ekobonde som visar att allt är möjligt. Har gått från 37 till 1 360 hektar. Lanserat den egna gödseln Ekoväx samt arrangerar branschdagen Slätte Ekodag.

9. Monika Stridsman, 61, generaldirektör på Skogsstyrelsen, Stockholm.
Inledde i ett dialogprojekt samtal mellan skogsnäring och miljörörelse om formerna för naturhänsynen i skogsbruket. Hade hamnat högre upp på listan om inte miljörörelsen till stora delar hade hoppat av samtalen.

10. Åke Hantoft, 60 år, ordförande för Arla, Laholm.
Drev under året igenom två tunga mejerifusioner, en i Tyskland och en i England, något som förvandlar Arla till en multinationell jätte med medlemmar i sex länder.

11. Harald Holmberg, 74 år, skogsägare, Lycksele.
Fick, efter en mångårig kamp, ett frikännande i tingsrätten efter att ha blivit åtalad för brott mot skogsvårdslagen. Bakom åtalsanmälan låg Skogsstyrelsen som inte godkände Holmbergs hyggesfria skogsbruksmetoder.

12. Eskil Erlandsson, 55 år, landsbygdsminister, Ljungby.
Arbetade vidare med att lansera Matlandet och Skogsriket. Skapade debatt i både bondeled och riskdagshus då han tillsammans med Livsföretagens VD och LRF utsåg slakteriföretaget Qibbla Halal till ”Årets uppstickare”.

13. Lars Ocklind, 52 år, Ica-handlare i Åre, Frösön.
Höjde priset på en liters mjölkförpackningar med en krona och fick andra Ica-handlare att följa efter. Bevisade att konsumenterna inte är så priskänsliga som deras mejerier kanske tror.

14. Lisa Sennerby-Forsse, 64 år, rektor på SLU, Uppsala.
Ändrade för universitetets utbildningar. Ett beslut som kritiserats av näringen men fick SLU att klättra i den internationella rankningen. I blåsväder efter att ha spräckt budgeten med 67 miljoner med ombyggnaden av Ultunas nya campus.

15. Per Lindberg, 53 år, Billeruds VD, som nu blir VD på nybildade Billerud/Korsnäs, Stockholm.
En av förgrundsfigurerna bakom fusionen som förstärker oligopolet på den svenska virkesmarknaden.

16. Adam Arnesson, 22 år, ekofårbonde och lantmästarstudent, Mullhyttan.
En frisk fågel i Twitterdammen som ser sociala medier som en framgångsrik väg att marknadsföra sitt lammkött, helt gratis.

17. Kristina Yngwe, 29, ordförande LRF Ungdomen, Ystad.
Tog bladet från munnen och kritiserade den EU-stödda inlåsningseffekt som hindrar så många unga att få tillgång till mark, men som så få vågar prata om när grannsämjan står på spel. Och på LRFs riksförbundsstämma var det LRF Ungdomen, med Yngwe i spetsen, som tog initiativ i debatten och gjorde avtryck.

18. Torbjörn Lithell, 48 år, VD för Scans inköpsbolag SLS, Åkersberga.
Ledde lanseringen av Scans rapsgris i Sverige. Rapsgrisen utsågs till årets julskinka av Livsmedelsföretagarna.

19. Britt-Mari och Mats Eriksson, 61 och 63 år som tillsammans startade uppstickaren BM Agri, Alingås.
De såg möjligheterna och utmanar jättarna. Ett privat alternativ för försäljning av spannmål, oljeväxter och gödsel i hela landet. Tog ett viktigt steg i utvecklingen när de i år rekryterade en extern VD.

20. Peter Lohmander,56, professor i skogsekonomi vid SLU, Umeå.
Tog ställning för det hyggesfria skogsbruket både när det gäller ekonomi och miljö. Vågade därmed ta ton mot majoriteten inom svensk skogsforskning.

21. Jonas Carlsson, 47, ekolantbrukare och uppfinnare, Lyckeby.
Uppfunnit ogrässkäraren Combcut, en revolution för ekologisk växtodling som uppmärksammades internationellt som en av 100 innovationer som förväntas skapa 100 miljoner jobb inom tio år. Årets Landsbygdsinnovation 2012.

22. Joukko Karvinen, 55, koncernchef Stora Enso, Helsingfors.
Fattade beslut om nedläggningen av en massalinje vid det lönsamma pappersbruket i halländska Hylte. Behovet av massaved bedömdes minska med runt 20 procent och åtgärden pekade ut riktningen för en krympande svensk massaindustri.

23. Mat-Tina Nordström, 43, TV-kock, Helsingborg.
 Blev med det nya TV-programmet ”Sveriges skönaste gårdar”, där hon ger bönder råd för ta fram nya lokalproducerade produkter, åter aktuell. Influerar ofta svenska folkets matvanor. Lyckas hon igen töms butikshyllorna på lokal mat.

24. Ina Eriksson, 46, fårbonde, Boda Farm utanför Sala.
Började i år på allvar börjat sprida en helt ny fårras i Sverige, såväl bland fåruppfödarna som på restaurangtallrikarna. Med försäljning av renrasiga dorpertackor till uppfödare, samt specialuppfödda korsningslamm till finkrogen får såväl avel som gastronomi något att bita i.

25. Lars-Ove Johansson, 51, regionsordförande i LRF Sydost, Lagan.
Har varit starkt drivande i vildsvinsfrågan och skapat ett lokalt system för att effektivisera logistikkedjan runt vildsvinskött.

26. Carsten Klausen, 47, VD Svenska Foder, Lidköping.
Har enbart i år köpt sju företag vilket sätter tydliga avtryck i den svenska spannmåls- och foderhandeln. Har en tydlig strategi att ta allt större plats på den svenska marknaden.

27. Lennart Rydén, 74, illustratör, Stockholm.
Har under 41 år i Land Lantbruk, träffsäkert fångat kärnan i aktuella händelser i de gröna näringarna. Varje vecka läser en kvarts miljon hans samhällskommentarer.

28. Göran Persson, 63, ordförande i Sveaskog och före detta statsminster, Övre Torp.
Har lyft frågan om att landsbygden växer igen i hela landet. Har probleminsikt och vet vad som står på spel för det svenska jordbruket.

29. Elin Svärdh, 24 år, lantbrukare, Aneby.
Startade den 31 juli Facebook-gruppen ”Slutet är nära… Hjälp! Svenska mjölkbönder utrotningshotade” för att uppmärksamma det låga mjölkpriset. Gruppen har snabbt växt större än antalet mjölkbönder svenska mjölkbönder.

30. Milton och Joakim Lindh, 50 och 41 år, mjölkbönder, Högsby.
Kusinerna som byggt Sveriges största mjölkrobotgård. Med 700 koplatser och åtta mjölkrobotar visar de att det finns framtidstro på svensk mjölkproduktion.

31. Mikael Hugosson, 57, slakteriägare, Luleå.
Omdiskuterad slakteriägare som med pressade priser väckt ilska hos norrländska animalieproducenter. Nu tvingas hans företag varsla 20 anställda på grund av råvarubrist.

32. Gunnar Pleijert, 63, ordförande Svensk Mjölk, Ljungsbro.
Vågade ta steget att lägga ner Svensk Mjölk för att i stället gå vidare tillsammans med LRF i LRF Mjölk. Något som ska skärpa och effektivisera lobbyarbetet för den viktiga mjölksektorn.

33. Gustav Kaape Lindqvist, 34, graffitimålare, Gällö i Jämtland.
Tillsammans med personalgruppen i LRF Jämtland tog han initiativet till grafiti på ensilagebalar för att uppmärksamma det låga mjölkpriset. Rundbalskonsten väckte stor uppmärksamhet när den spred sig från norr till söder via sociala medier direkt ut på fälten.

34. Jeanette Carlsson och Kristian Carlsson, 44 och 50 år, fårbönder, Tvååker.
Har utvecklat gården till att vara både jordbruk och turistmagnet. Med två guldmedaljer på SM i mathantverk kopplar de samman hela sin produktion fram till konsument. Ett exempel på att allt är möjligt.

35. Nils Yngveson, 57, seniorkonsult på HIR Malmöhus, Södra Sandby.
Veteguru som med sin starka skånska stämma ständigt ljuder över Växtodlingssverige med allt från nya influenser inför höstens sortval till att vara representant i bland annat Jordbruksverkets växtskyddsråd.

36. Sara Algotsson Ostholt, 38, fälttävlansryttare, Warendorf, Tyskland.
Silvermedaljör i fälttävlan vid OS i London. Starka känslor svallade i Ridsverige när en sponsor ville sälja tävlingshästen Mrs Medicott. En insamling av 800 000 kronor på Facebook gjorde att hon fick behålla hästen.

37. Mattias Espert, 36, grisbonde, Klagstrop.
Slog ihop sin produktion med Per-Inge Nilssons och kommer nu att driva Sveriges största grisföretag med över 50 000 grisar om året.

38. Ann-Helen Meyer von Bremen, 48, journalist, Årsta
Orädd skribent och debattör som under året dragit fullt hus på Berns salonger med "Skafferidebatter" och aktuell med Naturskyddsföreningens årsbok "Jorden vi äter".

39. Johan Rockström, 47, agronom och professor i naturresurshushållning på Stockholms universitet, Vaxholm.
Gav ut boken ”The Human Quest”. Ännu mer aktuell efter Världsbankens rapport där forskare varnar för 4 graders uppvärmning år 2060.

40. Bob Persson, 62, Östersund, ordförande för Persson-Invest.
Passerade genom nya köp av skogsmark milstolpen 100 000 hektar.

41. Sverker Martin-Löf, 69, styrelseordförande i SCA-koncernen, Stockholm.
Sålde förpackningsrörelsen för att få in pengar till expansion på hygienområdet. Enligt analytiker är nästa steg att göra sig av med skogen och den industri som förbrukar virkesråvara.

42. Marie S Arwidson, 61, VD för branschorganisationen Skogsindustrierna, Sigtuna.
Överlämnade skriften Skogsindustrin – motorn i en hållbar bioekonomi till näringsminister Annie Lööf. Gav därmed regeringen ett förslag på hur en hållbar bioekonomi kan skapas i Sverige.

43. Per Strömberg, 48, VD för Ica AB, Lidingö.
Gick från att vara VD hos Lantmännen till samma jobb hos viktigaste kunden, Ica AB. Påverkar hela svenska lantbruket genom sina inköp och inte minst, tydliga satsningar på att öka försäljningen av Icas egna varumärken.

44. Fredrik Fogelberg, 43, forskare på Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Örsundsbro.
Som visat att det trots Sveriges sojaimport på 250 000 ton/år går att odla sojabönor i Sverige. Vasst nytänkande som stärker svensk växtodling.

45. Magnus Nilsson, 29, kock, Åre.
Utvecklat begreppet närodlat och satt Fäviken, en avkrok i Jämtland, på världskartan. Placerades på 34e plats på en internationell lista över de 50 bästa restaurangerna i världen.

46. Emilie Backlund, 25, grisskötare och agronomstudent, Uppsala.
Världens fjärde starkaste kvinna visar att det fortfarande finns muskler inom svensk grisuppfödning.

47. Carl-Philip Bernadotte, 33, prins, Stockholm.
Nybliven lantmästare som nu håller sin kungliga hand över Hushållningssällskapen.

48. Clara Lidström, 26, journalist och bloggare, Tvärålund.
Som bloggaren Underbaraclara visar hon upp och propagerar för ett hållbart liv på landsbygden. Lyfter fram lokalproducerade livsmedel, sommarpratat i P1 och har gett ut egen bok.

49. Jonas Wahlström, 53, finansman och skogsägare, Tavira, Portugal.
Väckte heta känslor då han planerade att plantera igen 55 hektar åker i Västmanland. Lokalbefolkningen tog strid med hjälp av kyrkoheden.

50. Carl-Jan Granqvist, 66, matinspiratör, Filipstad/Stockholm.
Innovatör som ligger bakom Matens hus i Grythyttan och som ständigt sätter fokus på bra mat, smak, doft och på att höja måltidens status.

 

Bubblare
Några personer strax utanför listan, finns kanske med 2013?

Dacian Ciolos, 43 år, EU-kommissionär, Bryssel. Som med förslag till ny jordbrukspolitik sätter agendan för politiken också i Sverige. Om EUs medlemstater dessutom lyckas enas om ett förslag, så kommer Ciolos verkligen att göra avtryck. Kanske sker det nästa år.

Rolf Annerberg, 63, ordförande i Miljömålsberedningen, Stockholm. I juni 2013 lämnar han en delrapport till regeringen om hur miljöhänsynen i skogsbruket kan utvecklas. Skogsnäringen och miljörörelsen håller andan…

Per Fimmerstad, 38, lantbrukare, Nykvarn. Driver bland annat Mälarturf som levererar färdiga gräsmattor. Prydde huvudstaden med egenodlat gräs under kronprinsessbröllopet 2010. Kan bädda för nya blågula fotbollssegrar om han blir leverantör av svenskt gräs till Sveriges nya nationalarena i Solna.

Annika Unt Widell, 42, projektledare för Skolmatens vänner, Södra Sandby. Lagade skolmat i Washington och kämpar för svenska råvaror i skolan. Kan få skolmatsgrytan att koka rejält under 2013.

Malin Sundin, 29, mjölkbonde, Orsa. Rutit ifrån i den infekterade debatten efter Arla-Milko-fusionen. Lantbruksföretagare inte kan svartmåla varandra utan att det slår tillbaka, skrev hon i en debattartikel i Land Lantbruk. Har tillfälle att bringa friskt syre i gamla tongångar även under kommande år.

Jamil Zetali, 63, VD för Qibbla Halal, Stockholm. Qibbla Halal blev ofrivilligt upphov till höstens ramaskri i delar av Lantbrukssverige när de, trots hög andel importkött, tilldelades priset Årets uppstickare av bland annat LRF. Har möjlighet att under 2013 bli en partner för fler svenska producenter genom att öka inköpen av svenskt kött till sin växande marknad.

 

Vad tycker du om listan? Är det något namn du saknar eller någon som ska bort?
Skicka oss gärna dina synpunkter: Land Lantbruk, 113 92 Stockholm eller landlantbruk@lrfmedia.lrf.se

Relaterade artiklar

Till toppen