Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 mars 2018

Argentinska lantbrukare går med på royalties till Monsanto

Argentinska lantbruksorganisationer och representanter för fröproducenter har nått en överenskommelse om att lantbrukare ska betala royalties till företag så som Monsanto när de replikerar deras frön i sina odlingar. Därmed är en flerårig konflikt på väg att lösas.

FOTO: Istock

Lantbrukare i Argentina har ingått en överenskommelse om att betala royalties när de replikerar genetiskt modifierade frön tillverkade av företag som bland annat Monsanto.

Överenskommelsen kommer efter över ett års förhandlingar mellan lantbruksorganisationer och representanter för fröproducenterna.

Monsanto har vägrat släppa produkter sen 2016

Till skillnad mot exempelvis USA är det enligt Argentinas frölag tillåtet för odlare att använda frön från sina skördar fritt till senare planteringar. Lagen har lett till en flerårig konflikt mellan lantbruksföretag och producenter och sedan 2016 lanserar inte längre Monsanto sina nya sorter av vissa frön i Argentina.

Under förra året försökte den Argentinska presidenten att ändra frölagen vilket misslyckades då förslaget inte gick igenom i parlamentet. Men nu har alltså parterna själva valt att gå vidare i frågan.

– Detta avtal är resultatet av ett år med dialog mellan producenter och utvecklare, vilket inte har hänt tidigare, säger Alfredo Paseyro som är chef för den argentinska fröproducentföreningen som representerar Monsanto och ett dussintals andra företag, till tidningen Mercopress.

Överenskommelsen gjordes redan i december men det är först nu som detaljerna blivit kända.

Ska betala royalties i tre år

Uppgörelsen innebär att royalties ska betalas i tre år efter det att frön köpts.

– Det är erkännande att dessa måste betalas, och att vi producenter måste betala för denna tjänst. Det innebär en säkerhet för företagen som nu kommer att släppa ny teknik och kunna ta betalt för den. Samt för producenterna som behöver tekniken för att kunna öka produktiviteten, säger Daniel Pelegrina som är president för den argentinska landsbygdsföreningen till tidningen Mercopress.

Kan ge USA ökad konkurrens

Uppgörelsen tros kunna bana väg för en ny frölag och till att ny och bättre fröteknologi når landet. En utveckling som i så fall skulle göra att Sydamerika utmana USA:s dominans över den globala livsmedelshandeln ännu mer än man redan gör. Samtidigt kan bland andra Monsanto räkna med mer intäkter från landet.

LÄS OCKSÅ: Affären mellan Monsanto och Bayer tros få grönt ljus

Relaterade artiklar

Till toppen