Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 oktober 2018

Arla tar stort kliv in på amerikanska marknaden

Arla Foods Ingredients är i startgroparna för att inleda ett samarbete med amerikanska mejerikooperativet Foremost Farms. Samtidigt planerar de bygget av en gigantisk fabrik för produktion av protein och laktos.

 Arla tar sig in på den amerikanska marknaden genom att ingå samarbete med Foremost Farms.
Arla tar sig in på den amerikanska marknaden genom att ingå samarbete med Foremost Farms. FOTO: Jan Vainult

Arla Foods Ingredients har undertecknat en avsiktsförklaring om samarbete med amerikanska mejerikooperativet Foremost Farms. Samarbetsavtalet som väntas falla på plats inom ett par månader innebär att Arla ska ta hand om allt vassle från Foremost Farms, en affär som innebär tillgång till 1,8 miljarder liter vassle för Arla.

– Om det hela faller på plats som väntat kommer samarbetet med Foremost Farms ge oss det genombrott som vi har arbetat med så länge i USA, säger Arla Foods Ingredients Vd Henrik Andersson, till danska tidningen Finans.

Gigantisk fabrik

Uppgörelsen innebär också att Arla bygger en ny stor fabrik i USA för hantering av vasslet. Bygget av fabriken är planerat att starta under våren 2019 och går allt som planerat ska den stå klar i början av 2021.

Då ska fabriken kunna producera 12 000 ton protein och 60 000 ton laktos från vasslet från de sju ostmejerier som Foremost Farms driver. Fabrikens omsättning är beräknad att uppgå till 200 miljoner dollar.

En stor investering

Vad fabriken kommer att kosta vill Arla inte berätta. Men Henrik Andersson berättar att det är en stor investering och att förutsättningarna för tillgången på vassle därför är avgörande.

– Det handlar om en högteknologisk produktion så det är relativt stora belopp som ska investeras. Därför har det hela tiden varit en förutsättning för investeringen att den nya fabriken har tillgång till omkring 2 miljarder liter vassle. Vi måste upp i den nivån för att säkra lönsamheten för investeringen, säger Henrik Andersson, till Finans.

Ska förse flera marknader

Arla har under lång tid jobbar för att ta sig in på den amerikanska marknaden då tillväxtmöjligheterna för delar av Arla Food Ingredients verksamhet som är förlagt till Danmark varit begränsade på grund av brist på råvaror i Europa.

– Fabriken i USA blir en del av Arlas globala varukedja. Fabriken ska självklart leverera produkter till den nordamerikanska marknaden. (…) Men den amerikanska fabriken ska också förse bland annat den kinesiska och den sydostasiatiska marknaden, säger Henrik Andersen till Finans.

”En viktig affär för Arla”

Seniorrådgivaren Henning Otte Hansen, vid Institutionen för mat- och resursekonomi vid Köpenhamns Universitet, säger att affären har stor betydelse för Arla.

– Det betyder att Arla får en mycket starkare position på en kontinent som hittills har spelat en liten roll för företaget. När Arla nu bygger en protein- och laktosfabrik i USA betyder det också att företaget kan överföra och skala upp den teknik som redan utvecklats på de danska fabrikerna. Det innebär att utvecklingskostnaderna kan betalas tillbaka snabbare, säger han till Finans.

LÄS MER: Handeln höjer mjölkpriset i butikLÄS MER: Björn Folkesson: ”Det rör på sig på mejerisidan” (LRF Premium)LÄS MER: Björn Folkesson: ”Arla skadas av att amerikanska ekonomin går starkt” (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen